Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Idén átlépi a nyolcmilliárdot a Föld népessége


Ingázók szállnak le és fel a zsúfolt elővárosi vonatokra a reggeli csúcsforgalomban a Churchgate vasútállomáson a népesedési világnapon Mumbaiban, Indiában 2012. július 11-én
Ingázók szállnak le és fel a zsúfolt elővárosi vonatokra a reggeli csúcsforgalomban a Churchgate vasútállomáson a népesedési világnapon Mumbaiban, Indiában 2012. július 11-én

Lassul a Föld lakosságának növekedése, amely így is hamarosan átlépi a nyolcmilliárdot, és India várhatóan jövőre megelőzi Kínát, mint a legnépesebb ország – derül ki az ENSZ friss jelentéséből.

A hétfőn publikált dokumentum azt is megállapítja, hogy a világ népességének növekedése 1950 óta a legalacsonyabb ütemre lassult, és 2020-ban már csak egy százalékkal nőtt.

Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár a népesedési világnapon közzétett üzenete szerint az népesedés nyolcmilliárdos mérföldköve egy „emlékeztető közös felelősségünkre, hogy gondoskodnunk kell a bolygónkról, és egy pillanat arra, hogy elgondolkodjunk, hol maradtunk el az egymás iránti kötelezettségvállalásainkkal”.

„Ez egy alkalom arra, hogy ünnepeljük sokszínűségünket, felismerjük közös emberségünket, és csodáljuk az egészségügyben elért eredményeket, amelyek meghosszabbítják az életet, és drámaian csökkentik az anya- és gyermekhalandóságot” - tette hozzá.

A világ népessége 2030-ban várhatóan eléri a 8,5 milliárdot, 2050-ben pedig a 9,7 milliárdot - közölte, hozzátéve, hogy a Föld lakossága 2080-as években 10,4 milliárd körül tetőzik, majd 2100-ig ezen a szinten stabilizálódik.

A jelentés szerint India várhatóan jövőre megelőzi Kínát, mint a világ legnépesebb országa. Népessége idén 1,412 milliárd lesz, alig maradva el Kína 1,426 milliárdos lakosától.

Az előrejelzések szerint India lakossága 2050-re már 1,668 milliárd lesz, messze megelőzve Kína akkori 1,317 milliárdos népességét.

A világ népességének a következő évtizedekre prognosztizált növekedésének több mint fele nyolc országban - a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában – összpontosul majd.

Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét, hhogy ezzel is felhívja a figyelmet a globális népességnövekedés mértékére és az ezzel járó problémákra.

Készült az AFP, a dpa és az IndiaTV tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG