Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordmélységben az Egyesült Államok népességének növekedési üteme


Koronavírus-tesztelésre váró emberek New Yorkban 2021. december 18-án
Koronavírus-tesztelésre váró emberek New Yorkban 2021. december 18-án

Az amerikai népesség növekedési üteme a valaha mért legalacsonyabb értéket érte el a koronavírus-járvány miatti halálozások, a kevesebb bevándorló és a gyermekvállalási kedv csökkenése miatt.

Az Egyesült Államok népszámlálási hivatalának legfrissebb adatai szerint a népesség mindössze 0,1 százalékkal, azaz 392 665 fővel nőtt 2020 és 2021 júliusa között. Az ország lakosságszáma ennek megfelelően jelenleg 331,8 millió körül van.

Bár a népesség növekedésének üteme folyamatosan csökkent az elmúlt években, a pandémia jelentősen súlyosbította ezt a folyamatot.

„Lassú bővülésre számítottam, de nem ennyire. Az adatok jól mutatják, hogy a járvány óriási kihatással volt ránk minden tekintetben” – mondta William Frey, a Brookings Intézet szakértője.

„Öregszik a lakosság, ami azt jelenti, hogy kevesebb a szülőképes korú nő. Láthatjuk, hogy a fiatalok későbbre halasztják a gyerekvállalást, és kevesebb gyereket is vállalnak” – tette hozzá.

A koronavírus terjedését fékezni hivatott korlátozások miatt az Egyesült Államokba érkező bevándorlók száma is nagyjából a felére esett vissza az előző évhez képest.

Egy másik jelentés szerint a születéskor várható élettartam 1,8 évvel csökkent tavaly az országban, ami a legnagyobb visszaesés az utóbbi mintegy 75 évben, és jórészt ugyancsak a járvány számlájára írható.

A születéskor várható élettartam 2019-ben még 78,8 év volt az Egyesült Államokban, tavaly azonban már csak 77 év – közölte az amerikai járványügyi hivatal.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG