Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Legalább 155 gyermek halt meg az afganisztáni földrengésben


Afgán férfiak keresik a holmijukat a földrengésben megrongálódott házuk romjai között a Paktika tartománybeli Gijan körzetben 2022. június 24-én
Afgán férfiak keresik a holmijukat a földrengésben megrongálódott házuk romjai között a Paktika tartománybeli Gijan körzetben 2022. június 24-én

A múlt héten Afganisztán délkeleti részét sújtó földrengés legalább 155 gyermek halálát okozta – közölte az ENSZ humanitárius koordinációs szervezete, az OCHA vasárnapi jelentésében.

Az OCHA szerint további 250 gyermek sérült meg a 6-os erősségű rengésben, amely az ország pakisztáni határához közeli Paktika és Khoszt tartomány hegyvidéki falvait sújtotta, házakat rombolt le és földcsuszamlásokat okozott.

A legtöbb gyermek Paktika Gijan körzetében halt meg, ahol még napokkal a rengés után is minden romokban hevert.

Az afganisztáni tálib vezetők szerint a földrengésnek 1150 halálos áldozata volt, és több százan megsérültek.

Az ENSZ ennél valamivel alacsonyabb, 770 fős becslést közölt, bár figyelmeztetett, hogy a szám még emelkedhet.

Emellett a jelentések szerint 65 gyermek maradt árván vagy kísérő nélkül a katasztrófa miatt – tette hozzá az OCHA.

A földrengés még inkább rávilágított az afgán kormány gyengeségeire és az emberi jogok megsértése miatti elszigeteltségére, amióta a tálibok hatalomra kerültek azt követően, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi misszió augusztusban kivonult és az ENSZ által támogatott afgán kormány összeomlott.

Az ENSZ gyermekvédelmi szerve azon dolgozik, hogy a földrengés okozta káoszban a családjuktól elszakított gyermekeknek megtalálja a rokonait.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG