Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbánék új, szélsőjobboldali szövetséget alapítottak az EP-ben


Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (korábban Nemzeti Front) vezetője és Orbán Viktor Budapesten, 2021. október 21-én.
Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (korábban Nemzeti Front) vezetője és Orbán Viktor Budapesten, 2021. október 21-én.

Új szélsőjobboldali együtműködési megállapodást jelentettek be: az ID és az ECR frakciói egyes pártjai kooperálni fognak a Fidesz frakció nélkül maradt képviselőivel. Az nem derült ki, hogy mindez pontosan mit takar, de az osztrák FPÖ, az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés, spanyol a Vox, a Fidesz, és a lengyel kormánykoalíció egyik kisebbségi pártja lesz benne.

"Ez a pártokon átívelő együttműködés az ID-, az EKR-frakciók képviselői között és a Fidesz képviselőivel együtt, összehozza azt, ami összetartozik"

- közölte az FPÖ nevében Harald Vilimsky, miután európai parlamenti együttműködési megállapodást írtak alá a nevezettek.

Az osztrák szélsőjobboldali párt képviselőjének elmondásából nem derült ki, hogy mi változik a megállapodástól. Mindenesetre szerinte így majd közösen fognak dolgozni az Európai Unió jogköreinek növelése és a migráció ellen.

Az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból az osztrák FPÖ, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés és a Matteo Salvini vezette olasz Liga írta mindezt alá. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) nevű frakcióból pedig a Santiago Abascal vezette Vox.

A Fidesz azóta próbál valamilyen frakciót összehozni a képviselőinek, mióta tavaly kitessékelték őket a Néppárt frakciójából. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a magyar köztévének még annyi információt árult el a mostani szerződés lényegéről, hogy a képviselők öszeültek, és meghatároztak "öt-hat pontot, ami mentén együtt fognak dolgozni a jövőben".

Amikor "kérdésekkel provokált az újságíró"
A magyar közmédia 2021. április 7-án provokációként, az európai balliberális sajtó példátlan támadásaként írta le nézőinek azt, hogy Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdéseket küldött a Fidesz EP-képviselőinek. Az újságíró arra kérdezett rá, hogy mi lehet a Fidesz által szorgalmazott új EP-frakció célja, kik terveznek belépni, miért nem hívták el találkozójukra a francia Nemzeti Tömörülés vagy az osztrák FPÖ képviselőit, és hogy egy új euroszkeptikus frakcióban hogyan tervezik elkerülni a megosztottságot.

AZ EP-ben összesen 705 képviselői hely van, ebből az összes most említett párt 72-t birtokol. Közülük az olasz Liga a legerősebb 29, utánuk a francia Nemzeti Tömörülés 23 mandátummal. A Fidesznek 12, a Voxnak 4, az FPÖ-nek 3, lengyel partnerüknek pedig egy képviselője van az Európai Parlamentben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG