Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar állami milliárdok vannak, Fidesz-kritika nincs az erdélyi magyar médiában


Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

Annyi pénzt ad a magyar kormány egy erdélyi kiadónak, mint amennyi a teljes magyar kisebbség román állami támogatása. Az nem látszik, mire mennek a milliárdok, fejlesztések nincsenek, a magyar kormány és az RMDSZ kritikája viszont tilos.

Az elmúlt három és fél évben 7,45 milliárd forintot kapott az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormánytól, számol be az Átlátszó Erdély. Az egyesület évente nagyjából annyi pénzt kap a magyar kormánytól, mint amennyi támogatást a román kormány a teljes erdélyi magyar kisebbségnek utal.

A magyarországi támogatásból pedig az egyesület az utóbbi években felvásárolta szinte az összes jelentősebb magyar nyelvű sajtóterméket. A helyi és régiós napilapokon, azok honlapjain túl kereskedelmi rádiók, álláskereső portál, női magazin, kulturális melléklet, helyi televízió és teletextszolgáltatás is része a portfóliónak. A Fidesszel jó kapcsolatot ápoló RMDSZ és a magyar kormány támogatását élvező Erdélyi Médiatér Egyesületen túl még a közszolgálati média magyar adásai jelentősek, de az ottani szerkesztők kiválasztását is politikai alapon végzi az RMDSZ – írja az Átlátszó Erdély.

Az erdélyi médiaportfólió összeállításának „nem hivatalos nagykövete” Demeter Szilárd volt, aki ma a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és a magyar kormány egyik meghatározó kultúrpolitikusa. Demeter az erdélyi magyar kulturális élet teljes megújításának céljával indokolta, miért van szükség az egyesületre és a magyar állam milliárdjaira. Az Átlátszó Erdély szerint a felvásárlásokon túl nem igazán látszik, mire megy el ez a rengeteg pénz, a kezdeti nagy ígéretekből nem valósult meg semmi. Komoly fejlesztések egyik kiadványnál sem történtek, a csoportnál dolgozó újságírók száma és fizetése nem nőtt látványosan, és még költségcsökkentő intézkedéseket is hoztak az elmúlt években.

Az Átlátszó Erdély részletesen felidézi, hogyan kebelezte be az egyesület a helyi magyar kiadókat és médiacégeket, míg mára több mint harminc médiaorgánum került a birtokába.

A lap kiemeli, hogy sokan attól tartottak, ilyen háttérrel Erdélybe is megérkezik „a magyarországihoz hasonló, szigorúan központosított kormánypárti propaganda”, de ennek nincsenek nyomai. A lap szerint viszont így sincs újságírói szabadság: a magyar kormányt és az RMDSZ-t kritizáló hangok nem jelenhetnek meg.

„Egy funkciója van ennek a konglomerátumnak: sakkban tartja az RMDSZ-t”, hiszen az erdélyi magyar párt bajba kerülne, ha a lapcsalád hirtelen ellene fordulna – fogalmazott a lap egyik forrása. Egy ellenzéki politikus pedig azt mondta az Átlátszó Erdélynek, hogy a Fidesz azért vásárolta fel a kiadványokat, hogy azokat ne más vegye meg.

Azt sem tudni, pontosan hányan veszik a lapokat, mert a magyar támogatásért beadott pályázatokban az egyesület egymásnak ellentmondó elérési adatokat közöl. Van, ahol azt írják, hogy több mint háromszázezer embert érnek el, máshol négyszázezer, megint máshol pedig kilencszázezer ez a szám. De azt sem tudni, hogy emögött növekedés áll-e, mert egy helyütt úgy fogalmaz az egyesület, hogy növelni tudták az olvasótábort, pár oldallal később pedig azt írják: „az elérési számnak már a szinten tartása is kihívás a megváltozott körülmények között”.

A lap ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy hiába a sok kiadvány, a cégcsoport a magyar támogatás nélkül aligha lenne életképes. A hirdetésekből befolyó összeg a cégek bevételének 10-15 százalékát teszik ki, miközben olyan kiadási tételek szerepelnek a 2020–2021-es költségvetésben, mint egy 350 milliós tétel médiumok vásárlására. Az Átlátszó Erdély megjegyzi, hogy nem nagyon van olyan médiavállalkozás Erdélyben, amely ennyit érne, és még nem vette meg az egyesület.

A lapnak nyilatkozott az egyesület elnöke, Mohácsi Árpád. Ő úgy fogalmazott, hogy a médiacsoport „létezése-működése létkérdés”, „(…) kitettsége a kedvezőtlen médiapiac és a román politikum nacionalizmusa miatt rendkívül nagy”, „a médiacsoport nemcsak a magyar nyelvű tájékoztatás, hanem az erdélyi magyar közösség fennmaradásának is egyik alappillére”.

Mohácsi megjegyzi, hogy az utóbbi években megváltozott médiafogyasztási szokások hátrányosan érintették az egyesületet csakúgy, mint a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. „Ennek ellenére sikerült olyan eredményeket elérnünk, amelyekre méltán vagyunk büszkék” – fogalmazott Mohácsi.

"Mindenhol ott vannak": medvék törnek be erdélyi házakba
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG