Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan az orosz kézen lévő ukrán atomerőműről tárgyalna Putyinnal


Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdoğan török elnök találkozója Lvivben 2022. augusztus 18-án
Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdoğan török elnök találkozója Lvivben 2022. augusztus 18-án

Miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, kijelentette, hogy találkozót tervez Putyinnal az Oroszország által elfoglalt Zaporizzsja Atomerőmű ügyében.

Erdoğan azután beszélt erről, hogy pénteken megérkezett Törökországba Ukrajnából. Mint mondta, fenyegető a világra nézve az Európa legnagyobb atomerőműve körül kialakult helyzet.

Hozzátette, hogy Zelenszkij előző nap Lvivben azt mondta, azt szeretné, ha Oroszország aknamentesítené az atomerőmű körüli területet.

„Meg fogjuk vitatni ezt a kérdést Putyinnal, és kifejezetten azt fogjuk kérni tőle, hogy Oroszország tegye meg a maga részét e tekintetben mint fontos lépést a világbéke érdekében. Az oroszoknak meg kell tenniük ezt a lépést. Ukrajnának van saját műszaki személyzete és katonai ereje Zaporizzsjában, és képes arra, hogy garantálja a biztonságot a műszaki személyzetükkel és katonáikkal” – mondta Erdoğan.

Egy nappal korábban arra figyelmeztetett, hogy „nem akarunk újabb Csernobilt”.

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat pénteken azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy azt tervezik, lekapcsolják az erőmű működő blokkjait, és leválasztják őket az ukrán elektromos hálózatról.

Szerinte a lépés egy Moszkva által tervezett nagyszabású provokáció része, közben Moszkva is azzal vádolta Kijevet, hogy provokációra készül a helyszínen.

Csütörtökön az Erdoğannal és António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott megbeszélések után Zelenszkij közölte, hogy megállapodtak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Zaporizzsja Atomerőműbe küldendő missziójának részleteiről.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője elfogadhatatlannak nevezte az erőmű körüli zóna demilitarizálását, mondván, hogy az erőmű még sebezhetőbbé válna a támadásokkal szemben.

Oroszország nem tagadja, hogy csapatai vannak az erőműnél, de vitatta azokat az állításokat, hogy tüzérséggel lőtte volna a területet. Moszkva éppen az ukrán erőket vádolja azzal, hogy tüzérséget vetett be a térségben, amit kijevi tisztviselők tagadnak.

Készült az Ahaber, a CNN Turk és a Milliyet tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG