Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenkét ország követeli, hogy Oroszország vonja ki csapatait a Zaporizzsja Atomerőműből


A Zaporizzsja Atomerőmű 2019 júliusában
A Zaporizzsja Atomerőmű 2019 júliusában

Magyarország is aláírta azt a nyilatkozatot, amely orosz kivonulást követel az atomlétesítményekből és egész Ukrajnából.

Negyvenkét ország a világ minden tájáról aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felszólítják Oroszországot, hogy vonja ki fegyveres erőit az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműből, mert jelenlétük nagy veszélyt jelent.

Az Európai Unió honlapján vasárnap közzétett nyilatkozat elítéli Oroszország Ukrajna elleni invázióját, és azt állítja, hogy az orosz katonai erők jelenléte az erőműben – Európa legnagyobb atomerőműjében – megakadályozza a hatóságokat abban, hogy betartsák a nukleáris és sugárbiztonsági hatóságokat abban, hogy betartsák a nukleáris és sugárbiztonsági kötelezettségeket.

„Tagadhatatlan, hogy Oroszország inváziója és folyamatos jelenléte Ukrajna nukleáris létesítményeinél jelentősen növeli a nukleáris incidensek és balesetek kockázatát” – olvasható a közleményben.

„Sürgetjük az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más illetéktelen személyt a Zaporizzsja Atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét teljesíthessék kötelezettségeiket Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül, és a törvényes üzemeltető személyzet külső beavatkozás, fenyegetés és elfogadhatatlanul kemény munkakörülmények nélkül végezhesse a feladatát” – fogalmaznak a dokumentumban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy az erőművet ért legutóbbi támadások miatt megnőtt a sugárszivárgás veszélye. Oroszország nem tagadja, hogy csapatai vannak az erőműnél, de vitatta azokat az állításokat, hogy lőtte volna a területet. Ehelyett Moszkva az ukrán erőket vádolja azzal, hogy tüzérséggel lőttek a térségben, amit viszont a kijevi tisztviselők tagadnak.

Az erőműben kialakult helyzet fokozott riadalmat keltett az ENSZ-ben és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ). Mindkét szervezet szerint a NAÜ ellenőreinek engedélyezni kell az erőmű látogatását, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig egy demilitarizált övezet létrehozását szorgalmazta az erőmű körül.

„Az orosz katonai személyzet és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági és a védelmi elveket, amelyek tiszteletben tartására a NAÜ valamennyi tagja kötelezettséget vállalt” – áll a közleményben.

A nyilatkozatot Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Hollandia, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, a Koreai Köztársaság, Moldova, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió írta alá.

XS
SM
MD
LG