Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Kemény napok állnak előttünk": erdőtüzek tombolnak világszerte


Tűzoltó helikopter a törökországi Marmaris közelében 2021. augusztus 2-án
Tűzoltó helikopter a törökországi Marmaris közelében 2021. augusztus 2-án

A forró nyár és az erős szelek miatt erdőtüzek tombolnak a világ számos pontján Oroszországtól Törökországon és Görögországon át az Egyesült Államokig.

A tüzek több száz millió dollár anyagi kárt okoztak, illetve emberek tízezreit kényszerítették lakóhelyük elhagyására.

Az Oroszország távol-keleti részén található Jakutföldön a hadsereg is segíti az oltást. A védelmi minisztérium arról számolt be szerdán, hogy további felszereléseket küldenek a térségbe, ahol mintegy százhetven helyen ég az erdő.

A katasztrófavédelem több mint nyolcezer négyzetkilométeren nagyjából kétezer-ötszáz fővel dolgozik a lángok megfékezésén, az érintett régiókat beborítja a füst – közölték a hatóságok.

Oroszországban már éves gyakorisággal pusztítanak erdőtüzek, klímavédelmi aktivisták szerint ez elsősorban a globális felmelegedés számlájára írható.

Veszélyben az ókori olimpiai játékok helyszíne is

Dél-Európát is hőhullám sújtja, az Észak-Afrikából érkező forró levegő több helyen erdő- és bozóttüzet okozott Törökországban, Görögországban, Olaszországban, Albániában, Koszovóban és Bulgáriában.

Évtizedek óta nem látott hőség van az aszály sújtotta Görögországban, ahol a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint százötven tűz keletkezett, számos helyen evakuálni kellett a lakosságot.

Tűzvész tombol egyebek mellett az ókori olimpiai játékok helyszínén, Olümpiában, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén is, ahonnan az olimpiai láng négyévente útjára indul az ötkarikás játékoknak éppen otthont adó városba. A tűzoltóknak komoly küzdelmek árán sikerült megmenteniük az ott lévő, történelmi kincseket rejtő emlékhelyet. Évia szigetén is ki kellett üríteni egyes településeket. A lángok megfékezésén több száz tűzoltó dolgozik autók tucatjaival, helikopterekkel, repülőgépekkel.

Emberek tízezreit kellett evakuálni

Törökországban immár kilencedik napja pusztítanak erdőtüzek, a lángok szerda estére egy hőerőmű területét is elérték, máshol tengerparti nyaralóhelyek kerültek veszélybe. Az országban csaknem kétszáz helyen keletkezett tűz, és sokat még mindig nem sikerült eloltani, legkevesebb nyolc ember életét vesztette.

Olaszországban valamivel jobb a helyzet, de ott is ég az erdő néhány helyen, például Szicíliában, ahol a parti őrségnek kellett kimenekítenie körülbelül százötven embert a tengeren keresztül Cataniából.

Bulgáriában két halálos áldozatról érkezett jelentés, ahogyan Albániából és Koszovóból is.

Szárazság és hőség: tűzvész pusztít Törökországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Az egyesült államokbeli Kaliforniában is több helyen ég az erdő már hetek óta. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a helyzet tovább romolhat, a forró, száraz levegő megkönnyíti a lángok terjedését. „Attól tartok, hogy kemény napok állnak előttünk” – mondta Shannon Prather, az egyik illetékes, hozzátéve, hogy már eddig is emberek tízezreit kellett evakuálni.

Készült az AP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG