Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Erőnlét sehol, mindent elölről kell kezdenem” ‒ újra sportolni Covid után


Egy nő fut Párizsban, a Szajna partján, 2019. április 3-án
Egy nő fut Párizsban, a Szajna partján, 2019. április 3-án

A harmadik hullám elején kapta el a Covidot, azt is sejti, hogy hol fertőződött meg. Aránylag simán átvészelte a betegséget, nem került kórházba, de arra, ami utána jött, nem számított. Kállai Kornélia mindennapjainak kulcsfontosságú része a sport, évek óta rendszeresen fut. Azt mondja, most mindent a nulláról kell kezdenie.

A háromgyermekes nő 150 kiló volt, amikor úgy érezte, ez nem mehet így tovább, orvosi segítséggel életmódot váltott, és a napokban elhunyt sportlegenda, Monspart Sarolta tájfutó edzéstervét követve futni kezdett. Most 75 kiló körül van a súlya, és el sem tudja képzelni az életét rendszeres mozgás, futás nélkül.

2019-ben leszoktam a dohányzásról, 2020 januárjában kezdtem el futni. Ez volt az én szabadságom, nyárra sikerült lefutni 5 kilométert, ami azelőtt álom volt csupán” – mondja Kornélia.

Ezt a folyamatot törtre derékba a járvány harmadik hulláma. Január végén lett beteg, azt mondja, szerinte egy autószervizben fertőződött meg.

„​Föl-le rakosgatták a maszkjukat az emberek, nem volt jó érzésem.

Pár napra rá jelentkeztek is rajta a tünetek – láz, gyengeség, izomfájdalom, újabb pár nap kellett a szaglás- és ízvesztéshez. És persze nagy volt a pszichés nyomás, hogy kinek adta át a betegséget.

Pozitív lett a teszt, ahogyan az öttagú családban a legidősebb, 19 éves gyermek kivételével mindenkié. Senki sem került a betegség miatt kórházba, de a betegség utáni poszt-covidos tünetek főleg a legkisebb, 15 éves gyermeknél komolynak bizonyultak.

„​Most hoztuk ki a pulmonológiáról, ahol kivizsgáláson volt, mert rettentő csúnyán köhög. A lányom sportol, jó fizikumú, jó erőnlétű gyerek, most azonban egy 600 méteres sétától is kifullad.

„Ez nem olyan, mint egy influenza után”

Kornélia azt mondja, nála a betegség után pár nappal jelentkeztek a poszt-covidos tünetek.„​Minden, ami mérhető volt, lezuhant: 80/50-es vérnyomás, pulzus 50, a testhőmérséklet 36 fok alatt. Elképesztően gyenge voltam és nagyon szédültem.

Azt mondja, annyi mindent olvasott, hallott a koronavírus-fertőzés utáni szövődményekről, hogy nem merte azonnal elkezdeni a sportot. Nem is tudta volna, mert „​erőnlét semmi. Nemhogy futni, sétálni alig tudtam, mindent a nulláról kellett kezdenem.”​

Annak az amatőr futókból álló közösségnek a Facebook-oldalára, amelynek tagja, így írt erről Kornélia:

„​Álltam a konyhában, vacsorát csináltam, és közben a Spotifyon a futós számlistámat hallgattam, majd egyszer csak sírva fakadtam, mert fogalmam nincs, mikor futhatok újra.

Március közepére jutott el addig, hogy egy kivizsgálás után a kardiológusa is azt mondta, elkezdheti, nagyon fokozatosan az edzést. Kornélia hangsúlyozza, hogy a kivizsgálást – például teljes vérkép, kardiológia – magánrendelőben tudta két hét alatt megcsináltatni, mert például a férje, aki hasonló cipőben jár, az állami egészségügyben talán három hónap múlva jut majd el ugyanide.

Március végén elővette hát ismét a Monspart-féle edzéstervet,
elkezdtem sétálni, hogy idővel újra futhassak. Most tartok 3 perc futás-4 perc sétánál, az pedig, hogy újra lefussam egyben az 5 kilométert, még nagyon messze van.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol azoknak, akik hasonló helyzetben vannak és Covid-fertőzés után próbálnak visszatérni a rendszeres testmozgáshoz, Kornélia azt mondja, mindenekelőtt beszéljenek az orvosukkal és vizsgáltassák ki magukat. De mint mondja, legalább ilyen fontos, hogy semmit se erőltessenek és nagyon figyeljék a testük, a szervezetük jelzéseit.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG