Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Poszt-Covid szindróma – tünetek, melyekre nagyon fontos figyelni


Gyakorlatozott a járványügyi bevetési egység a Kútvölgyi kórházban 2020. augusztus 27-én
Gyakorlatozott a járványügyi bevetési egység a Kútvölgyi kórházban 2020. augusztus 27-én

Hosszú ideig tarthat a koronavírus-fertőzés után a felépülés. Világszerte egyre többen kénytelenek orvoshoz fordulni azok közül, akiken átment a vírusfertőzés. A tünetek változatosak, a tünetegyüttest poszt-Covid szindrómaként emlegetik.

Az országos tiszti főorvos április elején beszélt arról a módszertani ajánlásról, amelyet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet szakemberei készítettek arra vonatkozóan, hogy milyen kivizsgálás és milyen terápia, kezelés szükséges az elhúzódó covidos, lassan gyógyuló betegek számára. Módszertani ajánlást kaptak a háziorvosok is.

A Magyar Orvosi Kamara oldalán is elérhető protokoll szerint a koronavírus-fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes része lehet egyebek között:

  • légszomj,
  • köhögés,
  • ízületi fájdalom,
  • erős fáradékonyság,
  • heves szívverés érzése,
  • alvászavar,
  • kognitív diszfunkció (pl. gondolkodási nehézség, problémamegoldási nehézség)
  • szédülékenység,
  • ízlés- és szaglászavar vagy -vesztés.

A tüdő érintettségére utal a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a köhögés. Ezek hátterében tüdőszöveti és kislégúti károsodások húzódnak meg. Mint írják, fontos eleme lehet a komplex légzőszervi elégtelenség kialakulásának a mellkasi, légzőizmok átmeneti, vagy maradandó gyengesége is.

A protokoll külön említi, hogy a fertőzés speciális, korábban nem ismert hatást gyakorol a mentális egészségre. A szakemberek szerint jelentősen megnőtt bizonyos mentális zavarok gyakorisága, beleértve a szorongásos, depresszív és poszttraumás zavarokat. "Szubjektív szenvedés és életminőség-romlás jelentkezik".

A protokoll készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy a poszt-Covid szindróma annyira új, hogy a kiváltó körülményeket, a genetikai tényezőket, a jellemző életkort, az általános jellemzőket, még nem lehet egzakt módon leírni, az orvosok tapasztalatai és ismeretei folyamatosan bővülnek ezen a téren.

Április elején az országos tiszti főorvos azt tanácsolta, hogy az, aki a koronavírus okozta betegség után is tapasztal bármilyen tünetet, keresse fel a háziorvosát vagy valamelyik poszt-Covid ambulanciát, utóbbiakból országszerte egy több nyílik. Legutóbb Budapestena Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet számolt be a közösségi oldalán arról, hogy speciális ambulanciát működtetnek április 21-től az olyan koronavíruson átesett szív-és érrendszeri betegek számára, akik a lezajlott Covid-fertőzésüket követően kardiovaszkuláris panaszokat éreznek.

Mint írják, a sürgősségi ambulanciát a nap 24 órájában vehetik igénybe azok, akiknek a tünetei (mellkasi fájdalom, fulladás, erős szívdobogás, lábfájdalom) azonnali ellátást igényelnek.

Különösen óvatosnak kell lenniük a sportolóknak

Az időjárás egyre jobban kedvez a szabadtéri sportolásnak, azoknak azonban – akár amatőr, akár versenysportolókról van szó – akik koronavírus okozta betegségen estek át különösen elővigyázatosnak kell lenniük. Az Országos Sportegészségügyi Intézet ajánlása szerint még azoknak is, akiknél tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel zajlott le a betegség 2-4 hét kihagyás szükséges. Tünetes betegség esetén ez 4-6 hétre növekedik, 2 hetet követően csak alacsony intenzitású testmozgás végezhető pulzuskontroll mellett, a korábbi sportteljesítményt, edzéstevékenységet elővigyázatosságból csak fokozatosan szabad elérni.

Korábban Póta György gyermekorvos is arról beszélt a Szabad Európának, hogy "hónapokig nem szabad versenyszerűen sportolnia annak a gyermeknek, aki koronavírus okozta betegségből lábadozik" .

A szakember úgy fogalmazott, hogy azonnal bevonná a "covidos gyerekek" versenyengedélyét, és nem adná vissza addig, amíg nem végeznek rajtuk kardiológiai kivizsgálást, szívultrahangot, olyan súlyos szövődményeket okozhat a betegség.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG