Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erőteljes tiltakozás Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben


Tüntetők az izraeli parlament előtt Jeruzsálemben 2023. február 13-án
Tüntetők az izraeli parlament előtt Jeruzsálemben 2023. február 13-án

A bírálók szerint a vitatott törvény elfogadásával Benjámin Netanjáhú régi-új izraeli miniszterelnök nagyobb ellenőrzést biztosítana a kormányzat számára az igazságszolgáltatás felett.

A parlamentben az ellenzék képviselői élesen kikeltek hétfőn a tervezett jogszabály ellen, miközben az épület előtt emberek tízezrei tüntettek ugyanezen okból.

A szóban forgó csomag erősítené a kormány befolyását a bírói kinevezések terén, egyúttal gyengítené az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit a normakontrollra vonatkozóan, hogy a testület kevésbé hatékonyan tudja felülbírálni a Kneszetben születő törvényeket.

Hétfőn a parlament alkotmányügyi bizottsága a plénum elé utalta első olvasatra a tervezet első fejezét, miután számos képviselő azt skandálta az ülésen, hogy „szégyen, szégyen”, míg másokat eltávolítottak a teremből.

„Önök fel fogják égetni az országot!” – mondta Idan Roll, a centrista Jes Atid frakciójának tagja, mielőtt kivezették. Eközben több törvényhozó fasisztának, árulónak nevezte egyes képviselőtársait.

Netanjáhú, aki ellen jelenleg is eljárás zajlik korrupciós ügyben, azt állítja, hogy a módosításokra azért van szükség, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a rendszerben és megzabolázzák azon aktivista bírákat, akik jogköreiken túlterjeszkedve beavatkoztak a politikai szférába is.

A törvénymódosítás azonban nagy felháborodást váltott ki a társadalom egyes csoportjai részéről. Az ügy jól mutatja a megosztottságot a gazdasági elit és a liberálisabb rétegek, illetve a Netanjáhú vezette vallásos-nacionalista blokk támogatói között.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú koalíciós megállapodást kötött LMBTQ-ellenes radikálisokkal

Az ellenzők szerint az előterjesztett új szabályok erodálnák a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, gyengítenék a bíróságokat, az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat, valamint elszigetelnék az országot a nemzetközi porondon.

Az utóbbi hetekben emberek tízezrei vonultak utcára Tel-Avivban és más izraeli városokban. Helyszíni beszámolók szerint a hétfő reggeli vonatok tele voltak tüntetőkkel, akik izraeli zászlókkal és különböző transzparensekkel felszerelkezve Jeruzsálembe tartottak.

Jichák Hercog izraeli elnök vasárnap esti televíziós beszédében enyhíteni próbálta a feszültséget, és azt hangsúlyozta, hogy konszenzusra kell törekedni. Ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy megnőtt a kockázata a zsidó állam „alkotmányos és társadalmi összeomlásának”.

Hasonlóan nyilatkozott Joe Biden amerikai elnök is, aki rámutatott, hogy az ilyen átfogó változtatások előtt fontos lenne széles körű egyetértésre jutni, továbbá leszögezte, hogy a bírói függetlenség az egyik alapja az amerikai és az izraeli demokráciának.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú szövetségesei segíthetnek kivédeni a korrupciós vádakat

Mivel vádolják Netanjáhút?

A miniszterelnök ellen csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik eljárás három ügyben, amelyekben gazdag társak és befolyásos médiamogulok érintettek. Tagadja a vádakat, és úgy állítja be magát, mint a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás boszorkányüldözésének áldozatát.

Netanjáhú politikai riválisai szerint az állítólagosan politizáló ügyészekről és bírókról szóló vádak olyan kampány részét képezik, amelyek célja a lakosság jogrendszerbe vetett bizalmának aláásása.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG