Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észak-Koreától vásárolhat rakétákat és lőszereket Oroszország


Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 25-én Vlagyivosztokban
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 25-én Vlagyivosztokban

Az amerikai hírszerzés értesülései szerint az orosz kormány rakéták és tüzérségi lövedékek millióit szerzi be éppen Észak-Koreából az ukrajnai háború támogatása érdekében.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő kiemelte: az, hogy Moszkva a nemzetközi porondon szinte teljesen elszigetelt, sztálinista diktatúrához fordul, jól mutatja, hogy „az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiánnyal küzd Ukrajnában, részben a szankciók és az exportellenőrzés miatt”.

Az elsőként a The New York Times című lap által ismertetett titkosszolgálati jelentésben arra is kitértek, hogy Oroszország a jövőben további észak-koreai katonai felszereléseket vásárolhat.

Az Egyesült Államok a napokban közölte, hogy a Kreml pilóta nélküli repülőgépeket szerzett be Irántól augusztusban. A Fehér Ház ugyanakkor arról számolt be előző héten, hogy műszaki problémák léptek fel ezeknél a drónoknál, amelyekből több százat terveznek vásárolni.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban próbált szorosabb kapcsolatot kialakítani Oroszországgal, amelytől a Nyugat a február 24-én megindított ukrajnai háború miatt teljesen elfordult. Phenjan a kirobbant válságért Washingtont tette felelőssé, mondván, hogy annak „hegemón politikája” indokolta az orosz önvédelmi fellépést.

A távol-keleti ország vezetése arra is utalást tett, hogy munkásokat küldene az oroszok által elfoglalt ukrajnai területek újjáépítésére. Észak-Korea moszkvai nagykövete nemrég találkozott az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaság küldötteivel. Utána derűlátóan nyilatkozott a „munkaerő-migráció terén” folytatott együttműködés jövőjével kapcsolatban.

Oroszországon és Szírián kívül egyedül Észak-Korea ismerte el a két terület függetlenségét.

A rakéták és lőszerek vásárlása sértené az ENSZ korábbi határozatait, amelyek tiltják, hogy Észak-Korea fegyvereket exportáljon vagy importáljon. A munkások küldése is szembemenne a világszervezet egyik határozatával.

Szakértők szerint Oroszország és Kína már eddig sem hajtotta végre teljeskörűen a szóban forgó ENSZ-határozatokat.

A két ország többször felszólított a phenjani nukleáris és rakétaprogram miatt elrendelt büntetőintézkedések enyhítésére, noha az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként az ő jóváhagyásuk is kellett a tizenegy, érvényben lévő csomag elfogadásához 2006 óta. Idén májusban azonban megvétózták az Egyesült Államok által kezdeményezett újabb szankciós intézkedéseket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG