Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyszabású dróngyakorlatokat tartanak Iránban


Iráni drón a hadgyakorlaton
Iráni drón a hadgyakorlaton

Pilóta nélküli repülőgépekkel kezdett országos hadgyakorlat-sorozatba az iszlám köztársaság, amely egyes félelmek szerint Oroszországnak is eladhat ezekből a harci eszközökből.

Mahmúd Muszavi, a csütörtökön megkezdett katonai erődemonstrációért felelős egység szóvivője közölte, hogy a műveletekben drónok tucatjai vesznek részt, amelyeket az ország különböző pontjairól indítanak, köztük föld alatti bázisokról, akár ezer kilométeres távolságból.

Irán az utóbbi években jelentősen felpörgette a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztését és gyártását. Flottájában felderítő-, támadó-, öngyilkos és lopakodódrónok is vannak.

A perzsa állam ilyen eszközöket szállított különböző közel-keleti szövetségeseinek is. Egyes nyugati illetékesek attól tartanak, hogy az ukrajnai háború miatt a nemzetközi porondon egyre elszigeteltebb helyzetbe kerülő Oroszország is vásárolhat az iráni gyártású drónokból.

A washingtoni Fehér Ház júliusban arról számolt be, hogy hírszerzési értesülések szerint Teherán több száz, pilóta nélküli repülőgépet gyárt Moszkvának, ezt azonban az iráni vezetés tagadta.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó tudatta: zajlik az előkészítése annak, hogy Irán orosz katonákat képezzen ki a drónok használatára.

Szakértők szerint a két ország közötti stratégiai partnerség miatt logikus lenne, hogy Irán különböző eszközökkel lássa el Oroszországot.

XS
SM
MD
LG