Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz jelöltje feketén foglalkoztatta alkalmazottját, és korábban azt állította, van diplomája


Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje
Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje

Erős Gábor Esztergom alpolgármestere, és Völner Pál helyett indul az országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltjeként. A politikus 2018-ban került fel arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. A 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt állította, van diplomája, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész.

A NAV időről időre közzéteszi azon vállalkozásoknak a listáját, amelyekről kiderült, hogy nem jelentették be alkalmazottjuk munkaviszonyát, azaz feketén foglalkoztatták. Erre a listára került fel 2018 végén Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere, aki a Fidesz jelöltje az áprilisi országgyűlési választásokon, ahol Völner Pál helyett indul.

Erős a 2014-es választások előtti bemutatkozásában még azt írta magáról, hogy ő egy, a „szakterületén diplomát szerző szakember” (ez olvasható itt és Völner Pál oldalán, itt is). Azóta a diplomára utaló kitétel már eltűnt az életrajzából, amelyben most csak annyi szerepel, hogy vendéglátó-üzletvezető végzettséget szerzett játékvezetői és fitneszszakedzői képesítései mellé. (Erről az ellentmondásról a héten az Alfahír is beszámolt.)

Próbáltuk megtudni Erős Gábor álláspontját a fentiekről, de többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Erős 2014 óta fideszes önkormányzati képviselő Esztergomban, 2019-ben lett Hernádi Ádám alpolgármestere a városban. Ennek a körzetnek a fideszes Völner Pál az országgyűlési képviselője, de ő vesztegetési ügybe keveredett (az ügyészség szerint Völner 83 millió forintot kapott azért, hogy elintézzen egyes bírósági végrehajtói kinevezéseket). Völner ezért lemondott államtitkári posztjáról és nem is indul újra a képviselőségért. Az ő helyére jelöli a Fidesz Erős Gábort.

Erős Gábor labdarúgóbíróként futott be nemzetközi karriert, egyebek mellett Kassai Viktor asszisztenseként több világbajnoki, olimpiai és Bajnokok Ligája-mérkőzésen is részt vett.

1998 óta egyéni vállalkozóként vendéglátózik, és ilyen minőségében bukott le azzal, hogy nem jelentette be alkalmazottját. Az ezt bizonyító táblázat a NAV honlapján már nincs fent (a határozat után két évig maradnak rajta a listán a feketén foglalkoztatók), de archivált verziója innen letölthető. A listából nem derül ki, hogy az ellenőrök hány be nem jelentett alkalmazottat találtak Erősnél.

Erős 2019 végén szüntette meg egyéni vállalkozást, de a vendéglátást nem hagyta abba. 2019-ben hozta létre családtagjaival a Gran Dervim Kft.-t, amelynek fő tevékenysége szintén a vendéglátás.

2018-ban egy másik fideszes esztergomi képviselő cége is felkerült a NAV feketén foglalkoztatók listájára. Az Esztergomi Rögbi Sport Kft.-ben a fideszes Heckel Zoltánnak van kisebbségi tulajdona (vagyonnyilatkozata alapján 1,4 százalék), a társaság fő tulajdonosa a kerékpárjairól ismert Neuzer András.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG