Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ingyen kapta meg Esztergom belvárosát a kormánybarát fesztivál


Gulyás Gergely az MCC Feszten Esztergomban
Gulyás Gergely az MCC Feszten Esztergomban

Egy friss polgármesteri rendelet adott erre lehetőséget. Az MCC Feszt szervezője a kormánypropagandát legyártó reklámcég, amely pár éve már a rendezvényszervezésben is hasít. Tucker Carlson valóban a városra irányította a figyelmet, de a helyiek jó része a hajnalig tartó hangos zenére panaszkodott.

A járványhelyzet miatti különleges jogrendet kihasználva Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere egymaga hozott új rendeletet a város közterületeinek használatáról. A Hernádi által írt és (testületi előterjesztés nélkül) elfogadott szabályozás értelmében „A polgármester kérelemre Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érintő rendezvény esetén a [közterülethasználati] díjat elengedheti.” Hernádi június 14-én írta alá rendeletét, és egy hónappal később már be is futott egy kérelem, amely az esztergomi belváros jelentős részére kiterjedt.

Ekkor már majd egy hónapja tudni lehetett, hogy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) a városban rendezi meg első fesztiválját, ahol a koncertek és bulik mellett olyan konzervatív személyiségek is felléptek, mint a Donald Trump volt amerikai elnököt és Orbán Viktort is nagyra tartó Tucker Carlson amerikai tévésztár. Bemutatkoztak az MCC programjai is, de külön sátra volt a Mandinernek, a századvéges Migrációkutató Intézetnek vagy az Orbán Gáspár alapította joghallgatói szervezetnek, de közéleti vitákat is lehetett hallgatni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Schiffer Andrással vitázik az MCC Feszten Esztergomban
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Schiffer Andrással vitázik az MCC Feszten Esztergomban
Tehetséggondozás állami százmilliárdokból
A Mathias Corvinus Collegiumot még 1996-ban alapította Tombor András, aki később „Habony Árpád hitelezőjeként” került be a köztudatba. A szakkollégiumként induló intézmény az utóbbi pár évben nagyot nőtt, immár az általános iskolától az egyetemig nyújt képzéseket szerte a Kárpát-medencében, sőt saját kutatóintézetei is vannak. A konzervatív jobboldal szellemi utánpótlását zászlajára tűző intézmény tavaly megkapta a Mol és a Richter tíz-tíz százalékos részvénycsomagját, kaptak számos ingatlant összesen mintegy négyszázmilliárd forint értékben, sőt még a legnagyobb magyar könyvterjesztő cégbe, a Libribe is bevásárolta magát az MCC. Az intézmény fenntartását átvette egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Ennek kuratóriumába kizárólag a kormányhoz közel álló emberek kerültek, akiket – például Orbán Balázs államtitkárt, a miniszterelnök politikai igazgatóját – nem lehet leváltani. Az intézmény 2021-es évnyitóján már maga Orbán Viktor mondott beszédet.

Az MCC Fesztet szervező Moonlight Event Kft. (rájuk később még visszatérünk) hat–tíz napra kért engedélyt, nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi területre, ráadásul mindezt ingyen szerette volna megkapni „az esemény jellegére való tekintettel”. Hernádi Ádám a „kulturális rendezvényre” egy hét elteltével meg is adta a közterület-használati engedélyt, annak díját pedig elengedte. Pár nappal később már el is kezdték építeni a színpadot és a rendezvénysátrakat – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket közérdekű adatigénylésünkre küldött meg az önkormányzat.

Becsléseink szerint a lefoglalt területért mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna Esztergom. A díj elengedése nemcsak azért vet fel kérdéseket, mert mind az MCC-nek, mind a Moonlight Eventnek lett volna miből kigazdálkodnia az összeget, hanem azért is, mert a rendezvényen kereskedelmi tevékenység is folyt: több étel- és italpult volt a helyszínen, és a Party Aréna hajnali négyig tartó bulijaira 2990 forintba került a napijegy és 6990 forintba a bérlet. Érvényes jeggyel a városi strandfürdőt is ingyen lehetett látogatni (az ezzel kapcsolatos megállapodást kérésünk ellenére sem küldte el az önkormányzat). A hajnalig tartó bulizás egyébként sokaknál kiverte a biztosítékot, mert a zenét és a tömeg hangját még a külvárosban is lehetett hallani (igaz, más lakosok annak örültek, hogy végre történik valami a városban).

Esztergomban is terjeszkedik a NER-közeli magyar McDonald’s
A furcsán időzített, személyre szabottnak tűnő jogalkotás nem egyedi jelenség Esztergomban. A Szabad Európa épp múlt héten számolt be arról, hogy Esztergomban a városvezetés fideszes többsége megszavazta Hernádi Ádám azon javaslatát, amely előre garantálja, hogy McDonald’s-étterem nyílhat a belvárosban. Az érintett terület hasznosításáról csak nyílt pályázat útján dönthet a város, de az önkormányzat már jó előre megállapodna a magyar McDonald’s-eket üzemeltető céggel. A magyarországi McDonald’s-ek tulajdonosa Scheer Sándor, a közbeszerzéseken taroló Market Zrt. társtulajdonosa és vezetője. Scheer üzleti partnere Hernádi Zsolt Mol-vezérnek is, aki a polgármester nagybátyja, és Esztergomban is komoly pozíciókkal rendelkezik. Az MCC Feszt nagyszínpadának névadó szponzora a Mol volt.

Kormánykedvenc szervezők

Az MCC Feszt szervezője a Moonlight Event Kft. volt. A céget 2018 októberében vette át jelenlegi tulajdonosa, aki egyből csodát művelt. Míg a Moonlight 2017-es árbevétele alig haladta meg a négymillió forintot (és korábban sem tudott 45 millió fölé menni), 2018 utolsó hónapjaiban közel 250 millió forintos szerződést kötött az állami MVM-mel. 2018-ban a bevétel már majdnem elérte a 990 millió forintot, 2019-ben 3,8 milliárd forintos bevétele volt a rendezvényszervező cégnek, amely a koronavírus-járványt sem érezte meg. A lezárásokkal terhelt 2020-ban is 3,8 milliárd forint fölött volt a Moonlight Event bevétele – nem függetlenül az állami megrendelésektől. A szárnyalásra a tulajdonos személye, Balásy Gyula lehet a magyarázat. Balásy két másik cége, a Lounge Design és a New Land Media az, amelyik a kormányzati kampányokat és az állami cégek hirdetéseit megtervezi, legyártja és megjelenteti a különböző felületeken. 2017 és 2020 között 250 milliárd forint körül alakult a két cég árbevétele – az utóbbi években ugyanis már NER-en belüli versenytársa sincs Balásynak.

Jövőre ugyanitt

Várhatóan amúgy jövőre is Esztergom ad otthont az MCC Fesztnek. Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója ugyanis az Origónak arról beszélt, hogy a fesztivál hatalmas siker volt. Szalai azt is elmondta, hogy „nagyon jó együttműködés alakult ki Esztergom városával, így jövőre is itt rendeznék meg az MCC Fesztet”.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG