Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltott állása volt, de marad Esztergom alpolgármestere a fideszes Erős


Erős Gábor
Erős Gábor

A Völner Pál utódjának szánt esztergomi alpolgármesternél több mint egy évig állt fenn az összeférhetetlenség, a város fideszes többsége mégsem talált problémát. Erős Gábor korábban feketén foglalkoztatta alkalmazottját, és azt állította, van diplomája, miközben nincs.

Ahogy arról a Szabad Európa korábban beszámolt, a fideszes Erős Gábor 2019 óta Esztergom alpolgármestere és 2016 óta a városi tulajdonban lévő Strigonium Zrt. felügyelőbizottsági tagja. A cég beszámolója szerint az FB-tagok 2017 óta díjazást is kapnak munkájukért, az öt tag összesen hárommillió forinton osztozik évente (a beszámolóból nem derül ki, melyik tag mennyi pénzt kap).

Az önkormányzati törvény szerint azonban az alpolgármester – néhány kivételtől eltekintve – nem végezhet máshol munkát pénzért és nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja sem.

Völner Pál helyett Erős Gábort indítja a Fidesz az országgyűlési választásokon.

Emiatt a város független önkormányzati képviselője, Cserép János kezdeményezte a polgármesternél, hogy a képviselő-testület mondja ki Erős összeférhetetlenségét. Cserép szerint mivel Erős a megválasztása utáni harminc napban nem jelezte, hogy van másik fizetős állása, méltatlanná vált a tisztségére, így nem csak alpolgármesteri, de képviselői posztjától is meg kellett volna fosztani.

Esztergom fideszes többségű városvezetése múlt héten tárgyalta Erős helyzetét, és „nem talált összeférhetetlenségre okot adó körülményt”. Ennek oka pedig az, hogy amikor fény derült a másodállásra, és megindult a vizsgálat, Erős már lemondott a fizetős felügyelőbizottsági tagságáról.

Februárban a Szabad Európa megírta, hogy Erős Gábor 2018-ban felkerült arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. Erős ekkor egyéni vállalkozóként vendéglátózott. Ezen túl a 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt állította, hogy ő egy, a „szakterületén diplomát szerző szakember”, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG