Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észtországba menekült Navalnij egyik munkatársa


Ljubov Szobol (középen) Ivan Zsdanov és Alekszej Navalnij társaságában
Ljubov Szobol (középen) Ivan Zsdanov és Alekszej Navalnij társaságában

Egy észt újság arról számol be, hogy Ljubov Eduardovna Szobol orosz ellenzéki politikus kislányával Észtországban telepedett le, miután egy moszkvai bíróság koncepciós ítélete miatt menekülni kényszerült.

Az Eesti Ekspress észt hetilap szerint a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyik közeli munkatársa, Ljubov Eduardovna Szobol augusztusban érkezett Észtországba. A lap szerint Szobol azután hagyta el Oroszországot, hogy egy ottani bíróság elítélte, mert állítólag megsértette a koronavírus elleni protokollt.

A járványra hivatkoztak

Szobolt több társával együtt január közepén, a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij letartóztatása ellen tartott, nem engedélyezett tömeggyűlések előestéjén tartóztatták le. Navalnijt azután vették őrizetbe, hogy visszatért Oroszországba Németországból, ahol egy Novicsok típusú idegméreggel majdnem halálos kimenetelű mérgezés miatt kezelték, amelyet szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelt el. A Kreml tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne az incidensben. Navalnijt februárban, egy korábbi felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegése miatt ítélték két és fél év börtönre.

Kollégáját, Szobolt azért tartóztatták le, mert Navalnij melletti tüntetésre szólította fel az embereket, amivel megsértette a járványügyi előírásokat. Emiatt 18 hónapos, feltételes szabadlábra helyezéshez hasonló korlátozására ítélték, ennek értelmében eltiltották attól, hogy este 10 és reggel 6 óra között elhagyja otthonát, nyilvános rendezvényeken vegyen részt vagy elhagyja Moszkvát. Szobolt arra is kötelezték, hogy havonta háromszor jelentkezzen egy felügyelőtisztnél.

Tartanak a Kreml bérgyilkosaitól

Ügyvédje koncepciós ítéletnek nevezte a bíróság döntését, szerinte az ítéletet „nyomozók írták, és az ügyészek megerősítették”, és azt mondta, ügyfele fellebbezni fog.

A média később arról számolt be, hogy Szobol és Navalnij szóvivője, Kira Jarmis – akit ugyanabban a bűncselekményben találtak bűnösnek, és ugyanilyen büntetést szabtak ki rá – elmenekült Oroszországból. Az értesülést sem a vádlottak, sem az ügyvédeik nem erősítették meg.

Az Eesti Ekspress szerint Szobol augusztusban érkezett Észtországba lányával, aki azóta egy ottani iskolába jár. A lap megszóltaltatta Szobol egyik barátját, aki állítólag segített neki kijutni Oroszországból. Elmondása szerint a politikus találkozókon vesz részt Észtországon kívül is, de pontos részleteket nem árult el, nehogy „információkat adjon ki a Kreml mészárosainak”.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG