Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kimondta a bíróság, ki állt a polóniumos merénylet mögött


Marina Litvinyenko, Alexander Litvinyenko korábbi orosz titkosszolgálati főtiszt özvegye egy londoni bíróság épülete előtt 2016. január 21-én
Marina Litvinyenko, Alexander Litvinyenko korábbi orosz titkosszolgálati főtiszt özvegye egy londoni bíróság épülete előtt 2016. január 21-én

Kemény Dénes szerint semmilyen szakmánál nem hátrány, ha valaki nem hülye. Kimondta az EJEB, hogy Litvinyenko meggyilkolásáért az orosz állam a felelős, és többek között kiderült, hogy a magyar politikusok és üzletfeleik valódi életvitelét bemutató fotóst is megtámadták nemrég a Pegasus kiberfegyverrel.

A Pegasus lehallgatási botrány újabb magyar áldozatát azonosították. Németh Dániel fotós-újságíró telefonjait idén júliusban támadták sikeresen a csak államok által megvásárolható, csúcstechnológiát jelentő kiberfegyverrel.

Németh Dániel neve nem szerepel sokat, de hosszú évek óta fotózza a hazai politikusok és üzletfeleik eltitkolt találkozóit, rejtett, valódi életvitelét. Ő fotózta le például a Lady Mrd jachton pihenő Szijjártó Pétert vagy Orbán Ráhel és Adnan Polat török milliárdos tárgyalásait. Idén nyáron valamelyik állam titkosszolgálata a fotós után kezdhetett kutakodni.

Erősödik tovább közben a járvány Magyarországon, kitartóan egyre több koronavírusos beteget kell kórházban ápolni. Ez a növekedés már hetek óta folyamatos.

Kemény Dénest már azelőtt fúrták, hogy edzést tartott volna

„Kicsúszott a száján egyszer-kétszer, hogy én nem vagyok hülye. Ez semmilyen szakmánál nem hátrány” – emlékezett vissza Kemény Dénes a Szabad Európának adott interjújában.

A magyar vízilabda és általában a magyar vezetéstudomány ikonikus alakja kalandos úton lett szövetségi kapitány. Még az első edzés előtt komoly támadásokat kapott korábbi külföldi állatorvosi munkája miatt. Ő inkább a tervezésre fordította minden energiáját, ami működött is.

EJEB: A Litvinyenko elleni merényletért Oroszország a felelős

Hivatalosan is az orosz állam felelős az Oroszországból elmenekült Alekszandr Litvinyenko 2006-os meggyilkolásáért. Ezt az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete mondta ki az elhunyt özvegye által indított per végén.

A gyilkosságot radioaktív polóniummal hajtották végre, meglehetősen sután és többszöri nekifutásra. A maradék polóniumot például az orosz ügynökök egyszerűen lehúzták a vécén.

Az orosz állami titkosszolgálatokhoz köthető európai merényletek máig nem csillapodtak, a közelmúltbeli csehországi robbantásoknál ráadásul Magyarországon keresztül jöttek be az EU-ba a feltételezett elkövetők.

A lengyel kormány közben azt állította, hogy egyre több bizonyítéka van arról, hogy Belarusz Oroszország támogatásával viszi a lengyel határra az illegális bevándorlókat, főként a Közel-Keletről.

„Egy Minszkből és Moszkvából irányított, tömeges, jól szervezett és irányított akcióval van dolgunk” – jelentette ki Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken

Kitört egy vulkán a Kanári-szigeteken még vasárnap, ezreket kellett kitelepíteni. A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés.

Videón a Kanári-szigeteken pusztító lávafolyam
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:14 0:00

Ruandában a Hotel Ruanda főhősének mintául szolgáló férfit 25 év börtönre ítélték terrorizmus vádjával. Az ellenzéki vezetőként is szerepet vállaló egykori szállodaigazgatót jogvédők szerint külföldön rabolták el a ruandai hatóságok.

A szeptember 26-i németországi választásokkal véget ér egy korszak Európában. Angela Merkel tizenhat éves kancellárságát képekben is összefoglaltuk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG