Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: az UEFA-nak nincs mentsége a müncheni szivárványtiltakozás tiltására


Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtótájékoztatóján 2021. június 23-án
Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtótájékoztatóján 2021. június 23-án

Az Európai Bizottság egyik tagja szerint „nincs semmilyen észszerű mentsége” az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) arra, hogy nem adott engedélyt a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására a német és a magyar labdarúgó­-válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

Az UEFA kedden elutasította a müncheni városi tanács kérelmét, hogy az Allianz Arenát szivárványos színekkel világíthassák ki Németország Magyarország elleni utolsó csoportmérkőzésén. Mint közölték, megértik a javaslat szándékát, de annak politikai kontextusa miatt „el kell utasítaniuk a kérést”, mivel az UEFA „politikailag és vallásilag semleges szervezet”.

„Nehezen érthetőnek találom azt, amit az UEFA tenni próbál azzal, hogy ellenemegy a müncheni városi tanács kezdeményezésének. Őszintén szólva nem találok semmilyen észszerű mentséget erre” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Hozzátette, értetlenül áll a dolog előtt, mivel az UEFA korábban élen járt a rasszizmus és a kirekesztés elleni kampányok támogatásában.

„Eddig minden jó ügyet támogattak. Erre hirtelen problémát csinálnak ebből” – fogalmazott.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szerdai rövid közleményében azt írta, hogy a döntésüket félreértik azok, akik politikai állásfoglalást látnak bele.

„Épp ellenkezőleg, maga a kérés volt politikai természetű, annak a magyar futballválogatott ma esti jelenlétéhez volt köze. Az UEFA számára a szivárvány nem politikai szimbólum, hanem a sokszínűbb és befogadóbb társadalom melletti szilárd kiállásunk jele” – húzták alá, miután szivárványosra cserélték a szervezet logóját a közösségi médiában.

„Szégyenteljes” törvény

Dieter Reiter müncheni polgármester kérelme világossá tette, hogy a magyar parlament múlt héten elfogadott törvénye ellen tiltakoznának, amely megtiltja a homoszexualitás vagy a nemváltás öncélú ábrázolását kiskorúak számára. Ezt emberi jogi csoportok LMBTQ-ellenes diszkriminációnak minősítették, amely összemossa a homoszexualitást a pedofíliával.

Az Európai Bizottság levélben fordult a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy ne léptessék hatályba a pedofiltörvényt, mert az hátrányosan megkülönbözteti a melegeket. A brüsszeli testület elnöke, Ursula von der Leyen szégyenteljesnek minősítette a jogszabályt. Erre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök a bizottság vezetőjének nyilatkozatát nevezte szégyenteljesnek.

Kedden tizennégy uniós tagállam kormánya ítélte el a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar törvényt, és kérték az Európai Bizottságot, hogy jogi eszközökkel lépjen fel a szexuális kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető jogszabállyal szemben. A nyilatkozathoz szerdán csatlakozott Ciprus, Görögország és Ausztria is, így már összesen tizenhét tagállam áll nyíltan szemben a magyar kormánnyal ebben a kérdésben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG