Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-csúcs: megnevezhetik az unió legfontosabb vezetőit


Kaja Kallas, Ursula von der Leyen és António Costa
Kaja Kallas, Ursula von der Leyen és António Costa

Kétnapos tárgyalásba kezdenek ma Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői. Megnevezhetik a jelölteket a közösség három legfontosabb posztjára. Az EU-csúcs vendége lesz a tervek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Olaf Scholz német kancellár szerdán megerősítette, hogy az Európai Parlament (EP) három fő centrista frakciója megegyezett az Európai Unió legfontosabb posztjairól, és Ursula von der Leyent jelölték a második ciklusra is az EU nagy hatalmú végrehajtó testületének élére. A szocialista António Costa volt portugál kormányfőt jelölik majd az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnökének, a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az EU vezetői csütörtöki csúcstalálkozójukon a következő évek európai prioritásait vitatják meg, így a biztonság, a versenyképesség és a gazdasági növekedés, valamint az unió hatékonyabbá tételét szolgáló reformokat.

Ehhez kapcsolódóan: Meloni, Orbán és Pellegrini sem támogatta a döntést Von der Leyenék jelöléséről

Vendék az ukrán elnök

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt két nappal korábban, Luxemburgban bejelentették, hogy az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nehéz idők ellenére Ukrajna meghozta a szükséges reformintézkedéseket és teljesítette a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdéséhez szükséges elvárásokat.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a csatlakozási folyamat során Ukrajnának számos fontos reformot kell végrehajtania, különös figyelemmel a jogállamiság megerősítésére, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióellenes harcra.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán pénzek: az EU megkerülős csellel lépett át a magyar betonvédelmen

Orbán Viktor és a Fidesz még keresi a helyét

A Népszava több, egymástól független forrására hivatkozva arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról folytat tárgyalásokat Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjával.

A lap úgy tudja: a magyar kormányfő ötlete, hogy az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot hozzon létre a visegrádi országok bázisán. A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczyński vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is – írja a Népszava.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG