Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donáth és Hadházy szerint túl sok mindent privatizálna a 4iG, EU-s vizsgálatot kérnek


Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG informatikai holding vezetője a tőzsdén
Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG informatikai holding vezetője a tőzsdén

Donáth Anna és Hadházy Ákos vizsgálatot kér az Európai Bizottságtól a 4iG informatikai cég állami támogatása és a felvásárlásai kapcsán. Szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelentene már, ha az Antenna Hungáriát is privatizálhatná a közpénzből megerősített egykori Mészáros-cég.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint érdemi nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában, ha egyetlen emberhez kerül „a magyar internet kapcsolója”, jelentették be Facebookon.

Ezzel arra utaltak, hogy Jászai Gellért cége, a közbeszerzéseken egy ideje taroló 4iG állami segítséggel privatizálná a kormányzati távközlési infrastruktúra jelentősebb részét. Ha ugyanis a 4iG átveheti az Antenna Hungáriát, akkor az ellenzéki politikusok érvelése szerint Orbán Viktor bizalmasának kezébe kerülne egyszerre a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része is.

Mészáros Lőrinc intézőemberéből önálló szereplő

Jászai Gellért már a kétezres években nagyívű üzletekbe vágta a fejszéjét, akkor az egész Balatont kívánta felfejleszteni. Igazán ismertté akkor vált, amikor Mészáros Lőrinc birodalmának felépítésében lett központi figura. Jászai ma már nem Mészáros jobbkeze, hanem az informatikai 4iG tulajdonosa. Amióta átvette a céget, a 4iG sorra nyeri a közbeszerzéseket. A 100 Leggazdagabb Magyar-lista szerint Jászai a 65. leggazdagabb magyar, aki a tavaly húszmilliárd forintra becsült vagyonát azóta feltehetően tovább növelte.


Ezért azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják meg, hogy teljesülnek-e a tisztességes piaci verseny feltételei, és a cég nem kap-e tiltott állami támogatást.

Kérdéseik pontosabban a következők:

  • Összeegyeztethető-e az uniós joggal a „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásokat” lehetővé tevő jogszabály? Az ilyennek felcímkézett üzletek ugyanis Magyarországon felmentést kapnak a tisztességes versenyt garantálni hivatott szabályok alól.
  • Megfelelnek-e a határokon átívelő tevékenységű cég felvásárlásai az európai versenyjogi szabályoknak ?
  • Nem tiltott állami támogatás-e a cég részére az MFB százmilliárd forintos és az MNB 84,45 milliárd forintos támogatása?

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG