Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elindult az uniós jogállamisági eljárás Magyarország ügyében


Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa egy 2020-as képen
Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa egy 2020-as képen

Hivatalosan is elindította az Európai Bizottság az uniós pénzek védelme érdekében létrehozott jogállamisági eljárást Magyarország ellen. Legkésőbb jövő év elejére kiderül, hogy sikerül-e megoldani az uniós aggályokat a magyar jogállam működése ügyében.

Az Európai Bizottság hivatalos levelet küldött a magyar kormánynak arról, hogy elindítják az uniós jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen.

Az eljárás lényege leegyszerűsítve, hogy ha egyes tagállamok nem hajlandók betartani olyan alapvető jogállamisági követelményeket, amelyek az uniós alapszerződésben szerepelnek, illetve a tagállamok a csatlakozásukkor vállaltak, az EU visszatarthat tőlük uniós pénzeket. Alább olvashat bővebben is az ügyről.

A magyar kormány már korábban tudott erről, Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos ugyanis már hetekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal ez ügyben, és elmondta, hogy megindítják a jogállamisági eljárást.

A magyar korrupcióval biztosan volt bajuk

Az egyelőre nem nyilvános, hogy a mostani levélben milyen konkrét ügyekről küldtek jegyzéket a magyar kormánynak. Egy levélváltás már volt az Európai Bizottság és a magyar kormány között, de az még nem az eljárás megindítását, csak az előszobáját jelentette.

A bizottság ebben konkrét ügyekre vonatkozó kérdéseket tett fel, ezeket pedig nem lehetett másképp értelmezni, mint a most megindított eljárásra való felkészülést.

Utóbbi levélben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, a közbeszerzések átláthatóságát vetették fel, konkrét ügyekre, aggályos jogszabályokra hivatkozva. Azt is megkérdezték, hogy mely cégek és magánszemélyek voltak a tíz legnagyobb kedvezményezettjei az agrárkifizetéseknek. Arra is rákérdezett a EU, hogy a Balaton-környéki fejlesztésekre mennyi uniós pénzt költött a magyar kormány.

A mostani levél kapcsán a bizottság illetékesei igen komoly kockázatokat látnak a magyarországi agrártámogatások, a közbeszerzések, a pénzügyi ellenőrzés, az elszámoltatás és a korrupció terén – írta a Telex. Emellett súlyosbító körülménynek tartják a kormány fellépését a független intézményekkel szemben.

„Folyamatos, hosszú ideje tartó visszaélésekről van szó már több mint tíz éve” – közölték. A mostani problémalistára két hónap alatt kell válaszolnia valamit a magyar kormánynak. Ezután egy következő tárgyalási kör következik, a teljes jogállamisági eljárás hat-nyolc hónapot vesz igénybe. Az eljárás végén a legsúlyosabb esetben az EU felfüggeszthet vagy zárolhat Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

Csak olyan ügyekre, amelyek közvetlenül érintik az uniós pénzeket
Az Európai Bizottság kezdeményezheti azzal, hogy az érintett tagállamot tájékoztatja a fenntartásairól. Az eljárás indokolásának meg kell felelnie az Európai Bíróság ítéletében foglalt következő elvnek: „Csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértésére kerül sor, hanem mindenekelőtt azt is, hogy a jogállamiság elveinek megsértése kellően közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek kockázata komolyan fennáll.”
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG