Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkezett az első szállítmány vakcina Ghánába az ENSZ-program keretében


Az első adag vakcina megérkezése Ghánába, 2021. február 24.
Az első adag vakcina megérkezése Ghánába, 2021. február 24.

Ghána az első ország, amely az ENSZ COVAX-programjának a keretében kaphat oltószert. Az ország első körben 600 ezer adag indiai gyártású AstraZeneca-oltószert kapott.

A vakcinák, amelyeket az UNICEF szállított le, szerdán reggel érkeztek meg Ghánába. A Covax-program célja, hogy a szegényebb országok is hozzáférjenek az oltóanyaghoz.

Ghána az egyike annak 92 alacsony és közepes jövedelmű országnak, amik ingyen juthatnak a koronavírus elleni oltóanyaghoz. Másik 90 ország pedig arról állapodott meg, hogy pénzért cserébe kapnak vakcinát a COVAX-on keresztül. A 30 millió lakosú Ghánában 81 ezer koronavírusos esetet regisztráltak és eddig 580 áldozata volt a betegségnek a helyi egészségügyi hivatal adatai szerint.

Összesen 2 milliárd adag vakcina szerepel a COVAX terveiben

A nyugat-afrikai országban március 2-án kezdődik az oltási kampány, első körben az egészségügyi dolgozók és az idősek, valamint a krónikus betegséggel küzdők, és az államigazgatásban dolgozók kaphatják meg az oltást.

„A ghánai kormány továbbra is elkötelezett minden ghánai jólléte mellett és megtesz mindent, hogy elég vakcinát szerezzen a teljes lakosságnak bi- és multilaterális ügynökségeken keresztül” – mondta Kojo Oppong Nkrumah, az ország információs minisztere. Az UNICEF és a WHO közös sajtóközleményben számolt be arról, hogy fontos pillanatnak tartják az első szállítmány COVAX-on keresztül intézett vakcina megérkezését.

A Ghánába megérkezett szállítmány csak a kezdete a nagyszabású akciónak, amelynek keretében az idén a tervek szerint közel 2 milliárd adag oltószert fognak kiszállítani.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG