Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai bíróság Navalnij azonnali szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot


Alekszej Navalnij a bíróságon 2021. február 16-án
Alekszej Navalnij a bíróságon 2021. február 16-án

Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

„A héttagú bírói testület február 16-án úgy döntött, hogy (...) a felperes szabadon engedésére szólítja fel az orosz kormányt” – olvasható a strasbourgi székhelyű törvényszék ítéletében, amelyet szerdán közzétettek Navalnij weboldalán.

„A határozatot azonnali hatállyal alkalmazni kell” – hangsúlyozták.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy bármi szerepe lett volna az ügyben. A politikus az ellene folytatott bírósági eljárást az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte.

Új orosz taktika: " a szeretet erősebb, mint a félelem"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, sokakat őrizetbe vettek, nem ritkán túlzott erőszakot alkalmazva.

Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki Navalnijra, amiért az ellenzéki politikus a határozat szerint megsértette a próbaidő feltételeit azzal, hogy nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál. Ez a kötelezettsége arra az időszakra esett volna, amikor a tavaly augusztusi megmérgezését követően kómás állapotban Németországban lábadozott.

Ezt a moszkvai döntést az EJEB önkényesnek és jogellenesnek minősítette.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG