Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A sok csalás miatt a közbeszerzési törvény módosítására szólította fel a kormányt az EU


Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, 2020. február 3-án.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, 2020. február 3-án.

Olyan sok a visszaélés Magyarországon, hogy az Európai Bizottság felszólította a kormányt, hogy változtassa meg a közbeszerzési szabályokat. Még mielőtt elutalnák a koronavírus-járvány miatti gazdasági mentőcsomagot.

Január 26-án született meg az a dokumentum, amiben az Európai Bizottság felszólítja Magyarországot: a rendszerszintű visszaélések miatt változtassa meg a közbeszerzési törvényt, írja a Reuters. A változtatásokat még az előtt életbe kell léptetni, mielőtt elkezdődnének a 750 milliárd eurós koronavírus-mentőcsomag kifizetései.

Az Európai Bizottság azt írta, hogy Magyarországon a közbeszerzéseknél elégtelen a verseny, ami a rendszerszintű szabálytalanságokhoz kapcsolódik. A Bizottság szerint ez vezetett ahhoz, hogy 2019-ben Magyarországnak kellett az EU történetének legnagyobb anyagi korrekcióját végrehajtani.

A dokumentum felszólította a kormányt, hogy tegye átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé a közbeszerzési eljárásokat, ami igazságosabbá és nyitottabbá tenné a közbeszerzési eljárásokat. A Bizottság konkrét jogszabályi változtatásokat is felsorol a csalások csökkentése és az elszámolhatóság javítása érdekében.

A dokumentummal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Igazságügyi Minisztériumnak is, de választ még nem kaptunk.

Az OLAF jelentése szerint 2015 és 2019 között Magyarországon az uniós költések 4 százaléka volt szabálytalan, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, és a második legrosszabb Szlovákiában is 0,53 százalék.

A Reutersnek adott szeptemberi interjújában Orbán vitatta az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatának eredményeit. „Nem fogadom el azt az álláspontot, ami szerint Magyarország korruptabb lenne, mint Ausztria, Németország vagy Dánia”.

A bizottsági dokumentum fel is sorolja azokat a jogi változásokat, amelyek az átláthatóság, az ajánlattevők közötti valódi verseny növelése és az elszámoltathatóság javítása érdekében szükségesek a magyar közbeszerzésekben. Ezzel csökkenteni lehetne szabálytalanságokat és az elköltött támogatások visszafizetésének szükségességét.

A dokumentum szerint Magyarországon ez egyik legnagyobb azon közbeszerzések aránya, ahol csak egy induló van, ez pedig rendszeresen túlárazásokhoz vezet. Azt is hozzáteszik, hogy törvényekben megfogalmazott összeférhetetlenségi szabályokat gyakran kiskapukkal kerülik meg.

„A Bizottság évek óta szorgalmazza a közbeszerzési kockázatok jobb elemzését és ellenőrzését. Azonban úgy tűnik, hogy a politika legmagasabb szintjén van ellenállás ezzel szemben. Ezeket az intézkedéseket technikai szempontból egyszerű végrehajtani, és illeszkednek a digitalizációs célokhoz” – áll a dokumentumban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG