Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évek óta példa nélküli rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea


A KCNA által a 2022. január 30-i rakétakísérletről közzétett képek
A KCNA által a 2022. január 30-i rakétakísérletről közzétett képek

Észak-Korea évek óta először tesztelte vasárnap közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáját, amely elméletileg az Egyesült Államokhoz tartozó Guamot is képes elérni.

A KCNA állami hírügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris robbanófej célba juttatására is alkalmas, Hvaszong–12 típusú rakéta pontosságát és hatékonyságát mérték fel.

Ezt nem sokkal azután jelentették be, hogy egy magas rangú amerikai tisztségviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Észak-Korea az atomfegyverek és az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelésének folytatására készülhet. Az illetékes feltétel nélküli, közvetlen tárgyalásokra szólította fel a kelet-ázsiai országot.

„Természetesen aggódunk. Nem pusztán arról van szó, amit tegnap tettek. Hanem arról, hogy erre az ebben a hónapban végrehajtott jelentős számú kísérletet követően került sor. Azok pedig különböző fegyverrendszerek immár szeptember óta tartó tesztelését követték” – hangsúlyozta.

Újabb szankciók?

Phenjan idén már hét rakétakísérletet hajtott végre, ami egy hónapon belül csúcsnak számít. Szakértők szerint ez volt a sztálinista diktatúra vezetésének legjelentősebb rakétakísérlete évek óta.

A vasárnapi lépéssel megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, 2018-ban önként vállalt moratóriumot. Az országot vezető Kim Dzsongun álláspontja szerint ugyanakkor ez már nem kötelezi őket, ugyanis 2019-ben megszakadtak a tárgyalások az Egyesült Államokkal, amely továbbra sem hagy fel a szerinte ellenséges politikával.

Washington máig fenntartja a Phenjannal szemben elrendelt szigorú szankcióit, és újabb korlátozások elfogadására szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát a legutóbbi fejleményekre válaszul.

A már idézett amerikai tisztségviselő ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy az indítványt nem fogja blokkolni sem Kína, sem Oroszország a testületben.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG