Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Évértékelés, koronavírus, Afganisztán


Lélegeztetett beteget lát el egy orvos a fővárosi Szent László Kórház intenzív osztályán 2021. december 13-án.
Lélegeztetett beteget lát el egy orvos a fővárosi Szent László Kórház intenzív osztályán 2021. december 13-án.

Hétvégi legfontosabb témáink közül válogattunk: A cigányság embertelen nyomoráról, az őket kihasználó politikusokról beszélt Zsigó Jenő emberi jogi aktivista. Csaknem háromszázan haltak bele a járványba a hétvégén. A tálibok segélyt akarnak, miután kilencmillió afgán van az éhhalál szélén.

Miért határozzák meg száz éve ugyanolyan mintázatok a többségi és a kisebbségi romapolitikát? Ki a felelős egy demokratikus jogállamban az Európai Unióban a cigányok százezreinek rájuk záródott, reménytelen helyzetéért? A roma közélet egykori kulcsszereplője, Zsigó Jenő beszél erről podcastunkban.

Számítanak a roma életek? – Zsigó Jenő a cigány–magyar és a magyar politikáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:49:34 0:00

Kétszázan vannak lélegeztetőgépen

Megint nőtt a kórházba került fertőzöttek száma, a hétvégén elhunyt a járványban 271 ember. Továbbra sem sikerül megszervezni az első oltást, miközben a népesség csaknem negyedének nincs egyetlen oltása sem a koronavírus ellen. 5186 fertőzött állapota olyan súlyos, hogy kórházban ápolják. Ez a szám némileg magasabb az előző napinál. Közülük a hétfő reggeli tájékoztatás alapján 199 beteget tartanak életben lélegeztetőgéppel.

Baj van Afganisztánban

A téli hideg fokozódásával egyre rosszabbá válik az afganisztáni helyzet. Vasárnap tálib delegáció landolt Norvégiában, hogy nyugati képviselőkkel tárgyaljon az országot sújtó éhezésről. A tálib küldöttek még odáig is elmentek, hogy nőjogi aktivistákkal találkoztak. Az út célja, hogy elérjék annak a több milliárd dolláros afgán vagyonnak a felszabadítását, amelyet amerikai bankok számláin tartanak.

Évet értékeltek a politikusok

Elrajtolt a hivatalos kampány is. Orbán Viktor (és Gyurcsány Ferenc) évet értékelt, Márki-Zay Péter újabb részleteket árult el az ellenzék közös programjából, és vagyonelkobzással fenyegette meg Mészáros Lőrincet. A hétvége kampányhírei.

Ezt se hagyja ki

Végül új Facebook-csoportunkra hívom fel a figyelmét, amelybe leghűségesebb olvasóinkat hívjuk meg. A Szabad Európa Bennfentes tagjaként jobban megismerheti munkánkat és munkatársainkat, előre értesülhet fontosabb anyagainkról, vagy akár témaötleteket is küldhet nekünk. Jelentkezzen tagnak, számítunk a véleményére!

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG