Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: évértékelő és programígéret


Nappali pávaszem
Nappali pávaszem

Elrajtolt a hivatalos kampány is. Orbán Viktor (és Gyurcsány Ferenc) évet értékelt, Márki-Zay Péter újabb részleteket árult el az ellenzéki közös programból, és vagyonelkobzással fenyegette meg Mészáros Lőrincet. A hétvége kampányhírei.

Magyarország előre megy, nem hátra szlogenű, “kormánytájékoztatás” fedőnevű Fidesz plakátok, a NAV-címéről érkezett (amihez az adótitkot korábban rendelettel feloldották) miniszterelnöki kampánylevél: nem nagyon érzékelhető különbség február 11. és 12. között. Mégis, csak szombaton, február 12-én kezdődött meg az április 3-i országgyűlési választás hivatalos kampánya (és a választással egy napon rendezett, a kormány által gyerekvédelminek, mások által homofóbnak minősített országos népszavazásé is).

Ennek első lépése volt az egyéni választókerületi jelöltek ajánlásának gyűjtése. Ezt mindkét nagy tömörülés, a Fidesz és az Egységben Magyarországért nevet viselő ellenzéki összefogás is már aznap, szombaton teljesítette: mind a 106-106 egyéni jelöltjük összegyűjtötte a szükséges 500 választópolgári ajánlást.

Egy választópolgár több jelöltet is támogathat ajánlásával. A korábbi választásokon ezt (is) kihasználva, és adathamisításokkal is élve kis, illetve kamupártok is el tudtak indulni. Az ő mostani ajánlás-gyűjtésükről egyelőre nincs hír.

A Nemzeti Választási Iroda február 12-re ígérte egy olyan online szolgáltatás elindítását, mellyel bárki leellenőrizheti, hogy melyik jelölt használta az ő aláírását. E cikk írásakor a szolgáltatás még nem indult el.

A jelölő szervezeteknek február 25-én 16.00 óráig kell bejelenteni jelöltjeiket az ajánlóívek átadásával az indulás helye szerinti országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál (OEVB).

Az ajánlóíveken szereplő adatokat – elvileg - választói adatbázis készítésére vagy egyéb célra nem használhatja fel senki.

A pártoknak (jelölőszervezeteknek) február 26-ig kell országos listájukat bejelenteni. Listát az a szervezet állíthat, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – legkevesebb 71 (hetvenegy) egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.


Hétvégén mindkét, eséllyel induló miniszterelnök jelölt (a Mi Hazánk Mozgalom és Gattyán György milliárdos furcsa formációja is nevezett meg miniszterelnök-jelöltet) lelkesítette az övéit: Orbán Viktor évértékelőt tartott, Márki-Zay Péter (M.-Z.P.) pedig a Partizán You Tube-tévéjének adott nagyinterjút.

Orbán megint hadba szólít

Az ellenlábasával való vitát (egyelőre) nem vállaló miniszterelnök szokásos helyszínén, a Várkert Bazárban, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének krémje előtt tartotta meg beszédét. A kremlinológia hagyományai szerint most is volt jelentősége, hogy ki volt ott és ki nem, és ki hallgathatta az első sorból a Vezénylő Tábornok (a fogalom első használójának, a Demokrata-főszerkesztő Bencsik Andrásnak csak középtájon jutott hely) csatába indító szónoklatát.

A Fidesz elnökének beszéde jórészt kisebb-nagyobb ténybeli csúsztatásokkal és megfelelően kiválasztott statisztikákkal igazolta immár 12 éves kormányzása sikereit. A Fidesz kampányagendájának megfelelően (miszerint valójában a volt miniszterelnök, a mostani ellenzéki összefogás egyik pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére) kihívója neve egyszer sem hangzott el, helyette a szokásos Brüsszel, Soros, Gyurcsány, Bajnai nevek strukturálták a beszédet.

Érdemi bejelentése az üzemanyagok árstopjának 3 hónapos meghosszabbítása volt.

Márki-Zay elkobozná Mészáros Lőrinc lepkéit

Az ellenzéki jelölt Orbán beszédét így értékelte: “egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként.”

Gulyás Mártonnak adott interjújában M.-Z.P. – most már tényleg - február 17-ére ígérte az ellenzék programjának bemutatását. Újabb részleteket is elárult belőle:

  • négy év alatt 50 százalékos béremelés az egészségügyi szakdolgozóknak, pedagógusoknak, rendőröknek és szociális munkásoknak
  • a legfőbb ügyészt azonnal le kell váltani
  • a kötelező kamarai tagság eltörlése a vállalkozóknál
  • népszavazás az új alkotmányról
  • Surányi György volt jegybankelnök árazza az egyes intézkedések költségeit
  • a trafikmutyiként ismert dohányárusítási monopólium megszüntetése
  • a szabálytalanul kiosztott földeknél el tudja képzelni a vagyonelkobzást: név szerint említve Mészáros Lőrincet
  • támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba

Arra a kérdésre, hogy ő mit tenne fel a Fidesz legyőzésére, ezt válaszolta: „az életemet”.

Az ellenzék mozgósítási terve

Hosszú idő óta először szerepelt együtt az ellenzék - ősszel még - két legesélyesebb miniszterelnökjelöltje, Dobrev Klára és M.-Z. P. Pécsen nagy tömeg előtt a város polgármesterével és két baranyai ellenzéki jelölttel, Mellár Tamással és Szakács Lászlóval együtt tartottak péntek este nagygyűlést. Márki-Zay itt kijelentette, hogy ha a Fidesz marad hatalmon, „Magyarország csak azért nem lesz a legszegényebb ország az EU-ban, mert Orbán Viktor kiléptet minket belőle”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is évet értékelt – a járványhelyzet miatt felvételről és online. A DK-t a legnagyobb ellenzéki pártnak nevezte, és kijelentette: „az ellenzék kész a választásra, Márki-Zay Péter pedig kész a kormányzásra”. Nagyjából ugyanannyi szavazó támogatja mindkét oldalt, mondta a volt miniszterelnök, „de Pannónia és Hunnia nem szakadhat szét.”

Interjút készített egy másik volt miniszterelnök-jelölttel, Karácsony Gergellyel is a Magyar Hang. Budapest főpolgármestere M.-Z. P. kommunikációjáról azt mondta, hogy az ugyan az ő komfortzónáján kívül esik, de „lehet, hogy ma ezek a mondatok szükségesek ahhoz, hogy azokat a buborékokat, amelyekben a választók élnek, kipukkasszuk”. Karácsony szerint az ellenzék jelöltje nem „politikusul” beszél, hanem őszintén.

Az ellenzék az előválasztáson összegyűjtötte 850 ezer ember adatát, mondta Karácsony, hozzátéve, hogy van egy olyan mozgósítási terv, amit ha végig tudnak vinni, akkor „meglepetéseket okoznak ott is, ahol a papírforma szerint az ellenzék nem rúg labdába”.

Ül! Fekszik!

Iványi Gábor radikális köztársasági elnök lenne, mondta a Magyar Hangnak adott interjújában. Ha a lelkészt jelöli Áder János utódjának az ellenzék, 15 perce lesz az Országgyűlésben beszédet tartani, melyben szembesítené Orbán Viktort a múltjával.

Márki-Zay Péter belügyi és rendészeti szakértője, Lengyel Róbert siófoki polgármester (és volt rendőrtiszt) önálló határvédelmet és meghosszabbított határkerítést ígér. Lapunknak adott interjújában vázolta szakmai programját, amelyet néhány nappal ezelőtt az összellenzéki pártok is elfogadtak. Kormányváltás esetén bruttó 350-400 ezer forintra emelné a pályakezdő egyenruhások bérét, átalakítaná a TEK-et és emberségesebb szolgálati nyugdíjrendszert vezetne be az új kormány. Szerinte a Fidesz máig bünteti a rendőrséget a 2006-os események miatt.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 87 egyéni jelöltet indít az országgyűlési választásokra – rajtuk kívül még két kutyát, Hubát és Radot.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG