Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem háromszázan haltak bele a járványba a hétvégén


Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án.
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án.

Megint nőtt a kórházba került fertőzöttek száma, és a hétvégén elhunyt a járványban kicsit kevesebb mint háromszáz ember. Továbbra sem sikerül megszervezni az első oltásokat, miközben a népesség csaknem negyedének nincs egy oltása sem a koronavírus ellen.

A járvány újabb 271 közvetlen áldozatát jelentette a magyar állami egészségügy hétfőn. Ez az elmúlt három nap összesített adata, velük együtt 42.361 közvetlen áldozatot jegyeztek fel eddig Magyarországon.

5186 fertőzött állapota olyan súlyos, hogy kórházban ápolják épp. Ez a szám némileg magasabb az előző napinál. Közülük a hétfő reggeli tájékoztatás alapján 199 beteget tartanak életben lélegeztetőgéppel.

További járványadatokért kattintson alábbi, automatikusan frissülő aloldalunkra.

Több mint fél éve nem sikerül előrelépni az első oltások megszervezésével, noha a magyar kormány védekezési terve lényegében kizárólag az oltásból áll. Ehhez képest a népesség durván negyede nem kapott még egy oltást sem, nem is látszik, hogy ez mitől változna a közeljövőben. A hétvégén naponta átlagosan 1,3 ezer magyar első oltását szervezték meg.

Az oltásellenes mozgalmak és iparágak központjának számító USA-ban vagy az Egyesült Királyságban a 12 évesnél idősebbek több mint 85 százaléka beoltatta már magát legalább egyszer koronavírus ellen. Azaz 15 százaléknál kevesebben lehetnek az oltást elutasítók ezeken a helyeken.

Az EU globális szabályrendszert akar az új járványok ellen

Az Európai Unió átfogó globális megállapodáson dolgozik az esetleges új járványok kárainak minimalizálása érdekében. A tervezett megállapodásban egyebek mellett előírnák a vadpiacok fokozatos bezárását, valamint speciálisabb ösztönzőkkel tennék hatékonyabbá az új vírusok és variánsok mielőbbi bejelentését.

Korábbi interjúnkban hasonlót szorgalmazott Földvári Gábor biológus is, szerinte nagyságrendekkel olcsóbb megelőzni a járványokat, mint utólag tüzet oltani.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG