Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezen a héten elindulhatnak az első gabonaszállítmányok Ukrajnából a tengeren


Aratják az árpát Ukrajnában, Odessza régióban 2022. június 23-án
Aratják az árpát Ukrajnában, Odessza régióban 2022. június 23-án

Olekszandr Kubrakov ukrán közlekedési miniszter reméli, hogy az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás alapján az első gabonaszállítmányok még ezen a héten elhagyják az ország csornomorszki kikötőjét.

Kubrakov hétfőn azt mondta, hogy a megállapodásban nem határozták meg az Ukrajnából szállítható gabona mennyiségét.

„Arra számítunk, hogy a megállapodás a következő napokban életbe lép (…) Arra készülünk, hogy minden elindul ezen a héten” – mondta Kubrakov, aki Ukrajna küldöttségét vezette a múlt héten Isztambulban, ahol megkötötték a megállapodást.

Helyettese, Jurij Vaszjukov hozzátette, hogy Csornomorszk után a szállítmányok Odesszából és Pivdenyből is indulnak. Hozzátette, hogy mindhárom kikötő két héten belül működőképes lesz.

A gabonaegyezmény értelmében az ukrán gabonaexport a három fekete-tengeri kikötőből visszaállna a háború előtti szintre, mintegy havi ötmillió tonnára.

A vasárnapi orosz rakétacsapások Odesszában ugyanakkor kérdéseket vetnek fel, hogy Oroszország mennyire fogja betartani a megállapodást. Kubrakov azt mondta, hogy folytatódnak a szükséges technikai előkészületek a kikötőkben a mezőgazdasági export beindításához.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de Oroszország inváziója és az ukrán kikötők tengeri blokádja leállította a szállításokat.

Ez az élelmiszerek világpiaci árának jelentős emelkedését okozta, ami a szegény országokban emberek millióit fenyegeti éhezéssel, és zavargásokhoz vezethet.

Kijev közölte, hogy a tavalyi és a mostani termésből mintegy húszmillió tonna gabonát exportálnának a megállapodás alapján. Az export tízmilliárd dolláros (3900 milliárd forintos) bevételt jelentene a pénzszűkében lévő Ukrajnának.

XS
SM
MD
LG