Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az álhíreket és az ”őrületeket” segítheti a Facebook döntése


Sokak szerint felelőtlenség, s az álhírek előretörését hozhatja, hogy a Facebook letiltotta a hírtartalmak megosztását ausztráliai platformján, miután egy helyi új törvény értelmében fizetnie kellene ezek után.

A közösségi oldal ausztrál felhasználói csütörtöktől nem érhetik el a helyi vagy nemzetközi hírpiac tartalmait, illetve nem is oszthatnak meg ilyen cikkekre mutató linkeket, az ausztrál médiaorgánumok felületei pedig világszerte elérhetetlenné váltak.

A techcég arra az új szabályra reagált így, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért.

A Facebook először több fontos kormányügynökség lapját is letiltotta, azonban később ezeket helyreállították, s így történt más, elérhetetlenné vált, például rákbetegekkel és hajléktalanokkal foglalkozó alapítvány, különböző vállalatok oldalai esetében is.

Nem érintett viszont az intézkedés sok, álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztő oldalt, annak ellenére sem, hogy ezek közül több is gyakran ír aktuális eseményekről, tehát hírtartalmakat hoz létre.

Az AFP francia hírügynökség tényellenőrző csapata szerint számos ilyen oldal osztott meg hamis állításokat, amelyeket aztán felhasználók tízezrei vettek át.

Elveszett ellensúlyok?

Az ausztrál Média-, Szórakoztatóipari és Művészeti Szövetség hangsúlyozta, hogy az általa képviselt újságírók ellensúlyként szolgáltak az álhírek terjedésével szemben, mielőtt még a Facebook letiltotta volna a cikkeiket a hírfolyamáról.

„A független, professzionális hírtartalmak ausztráliai korlátozásával a Facebook teret enged az összeesküvés-elméleteknek, dezinformációknak, álhíreknek, illetve QAnon-őrületeknek a platformon” – figyelmeztetett Marcus Strom, az érdekképviselet egyik vezetője.

„A Facebook felelőtlen lépése elő fogja segíteni az álhírek terjedését, ez különösen veszélyes a koronavírus-világjárvány idején, és az ausztrál közönség elárulását jelenti” – tette hozzá.

A közösségimédia-óriás szóvivője aláhúzta: a Facebook nem változtatott a félretájékoztatás elleni fellépésre vonatkozó vállalásán.

„A hatósági egészségügyi információkhoz irányítjuk az embereket, a Covid-19 Információs Központunkon keresztül értesítjük őket a friss hírekről” – közölte.

Az intézkedést mindössze néhány nappal az ausztráliai oltási kampány megkezdése előtt jelentették be, és sokan attól tartanak, hogy a hivatalos tájékoztatást elhomályosíthatják bizonyos oltásellenes hangok.

„Ismét azt mondanám a Facebooknak, hogy gondolják újra. (…) Itt az idő visszatérni a kezdetekhez, amikor a vállalat a közösségre, a részvételre fókuszált, nem a pénzre” – jelentette ki Greg Hunt egészségügyi miniszter.

A Google, amely korábban a kivonulását is kilátásba helyezte az ausztrál piacról, az utóbbi napokban megállapodásokat kötött különböző helyi médiavállalatokkal a tartalmaik után fizetendő összegekről.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG