Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fals start az amerikai-orosz nukleáris alkudozásban?


Marshall Billingslea amerikai küldött egy amerikai-orosz találkozóra érkezik a bécsi Palais Niederöstereichhoz júniusban.
Marshall Billingslea amerikai küldött egy amerikai-orosz találkozóra érkezik a bécsi Palais Niederöstereichhoz júniusban.

Mi lesz az egyetlen, még érvényben lévő amerikai-orosz nukleáris fegyverzetkorlátozási megállapodással? A kérdés azért merült fel, mert a korábbi bizakodás ellenére a felek tárgyalói egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek arról, küszöbön áll-e az Új START szerződés meghosszabbítása.

Az Egyesült Államok és Oroszország nukleáris fegyverkezését jelenleg egyetlen hatályos egyezmény, az Új START szerződés szabályozza, ám ez néhány hónap múlva érvényét veszti.

Ez a 2010-ben kötött megállapodás korlátozza az amerikai és orosz stratégiai nukleáris fegyverek számát és a jelenlegi menetrend szerint februárban jár le. A szerződésben ugyanakkor szerepel, hogy öt évre meg lehet hosszabbítani.

A stratégiai nukleáris töltetek olyan tömegpusztító fegyverek, amelyek a kölcsönös elrettentés részét képezik. Nukleáris háború esetén ugyanis sűrűn lakott körzetek ellen vetnék be őket és emberek tömegeinek halálát okoznák.

Miért tűnt úgy, hogy alkut kötöttek?

Marshall Billingslea amerikai küldött október 13-án arra utalt, hogy Washington és Moszkva „elvi megállapodásra jutott”, az Új START korlátlan időre történő meghosszabbításáról.

Billingslea egy ázsiai útját lerövidítve utazott a múlt héten Helsinkibe, hogy ismét tárgyaljon orosz kollégájával, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettessel. Billingslea-t az vezérelte, hogy a felek látszólag közel álltak az áttöréshez.

Hajlandók vagyunk egy időre meghosszabbítani az Új START szerződést, ha az oroszok belegyeznek nukleáris arzenáljuk korlátozásába, azaz befagyasztásába” – mondta Marshall Billingslea október 13-án Washingtonban, a konzervatív kötődésű Heritage Alapítványhoz látogatva.

Úgy látjuk, hogy elvi megállapodás jött létre kormányaink legmagasabb szintjén” – tette hozzá, azt sugallva, hogy Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök informálisan már alkut kötött.

Miért jött erre „nem” az oroszoktól?

Az amerikai illetékes elmondta, hogy az orosz arzenál befagyasztása magába kell hogy foglalja a rövid hatótávolságú taktikai nukleáris fegyvereket is. Ezek pusztító ereje kisebb és a stratégiai töltetekkel szemben az ellenség fegyveres alakulatai ellen vethetik be őket a harcmezőn. Az Új START hatálya jelenleg nem terjed ki a taktikai nukleáris fegyverekre.

Szergej Rjabkov azonban fagyosan reagált a széleskörű korlátozásra és „elfogadhatatlannak” nevezte az ajánlatot.

Ennyi nézeteltérés ismeretében nem értem, hogy amerikai kollégáink milyen alapon állnak elő ezekkel az elméletekkel” – mondta a Ria hírügynökségnek.

Az, hogy az amerikaiak a fegyverzet befagyasztását szeretnék, már régóta ismert számunkra és ez elfogadhatatlan. Nem azért, mert a befagyasztást elleneznénk, hanem azért mert összetett módon kell tekintenünk a stratégiai stabilitásra. Számba kell vennünk a célbajuttató eszközöket, a világűrt, az amerikaiak által fejlesztett rakétavédelmi rendszert. Emellett figyelembe kell venni hagyományos fegyverzetekkel ellátott új, stratégiai hatótávolságú hordozóikat” – jegyezte meg Rjabkov.

Az orosz diplomata arról is beszélt, hogy Moszkva a november 3-i elnökválasztás előtt nem fogadja el az Új START meghosszabbítását.

Ha az amerikaiak a választások előtt jelenteni akarnak elöljáróiknak arról, hogy valamiben megállapodtak az Orosz Föderációval, akkor azt nem fogják megkapni” – mondta.

Biden meghosszabbítaná a szerződést

Donald Trump elnök riválisa, a jelenleg az összes felmérés szerint esélyesebb Joe Biden támogatja az Új START szerződés meghosszabbítását, hogy az „új fegyverzetkorlátozási megállapodások alapja legyen”. Az egyezmény az új amerikai elnök beiktatását néhány héttel követően veszíti hatályát.

Joe Biden volt Barack Obama alelnöke, és ő vezette a tárgyalásokat, amikor Moszkvával megkötötték az Új START szerződést. A megállapodást most „az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai stabilitás horgonyának” nevezte.

AZ AFP és a dpa közreműködésével
XS
SM
MD
LG