Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Február 4-én, a DK-ba beleszállva térhet vissza a politikába Donáth Anna


Donáth Anna egy kormányellenes tüntetésen Budapesten 2018. december 16-án
Donáth Anna egy kormányellenes tüntetésen Budapesten 2018. december 16-án

A DK és a Momentum közti pengeváltás vezeti majd fel a politikai tavaszt – legalábbis ezt jósolták lapunknak többen is a Momentum részéről. Ennek nyitánya lesz, hogy február 4-én „távlatos évértékelő beszédet” mond Donáth Anna, amelyben várhatóan a DK-t is bírálja majd.

Valamivel később tervezte volna visszatérését a nagypolitikába Donáth Anna, de év elejére olyanná vált a helyzet, hogy már február 4-én újra a nyilvánosság elé lép – erről beszélt a Szabad Európának a Momentum több tagja is.

Elmondásuk szerint a „helyzet” elsősorban azt jelenti, hogy látványosan felgyorsult az ellenzéki politikusok átáramlása más pártokból a Demokratikus Koalícióba, ami a Momentumot sem kerülte el. Székely Dániel (aki már korábban távozott a pártból) Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselőként csatlakozott a DK-hoz decemberben.

(Igaz, erről a Momentumban pikírten annyit mondtak, hogy az „átigazolás” olyan válságot és szakadást okozott a helyi DK-szervezetben, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég személyesen ment el a városba rendet tenni.)

„Szabadpiac”

Sződliget momentumos polgármestere, Juhász Béla szintén a DK tagja lett a tavalyi év utolsó hónapjában, miként a szentendrei Buzinkay György is. A folyamat egyáltalán nem ért véget, legutóbb a Párbeszéd szenvedett érzékeny veszteségeket, előbb korábbi országgyűlési képviselőjük, Kocsis Cake Olivio lépett át (környezetvédelmi árnyékkormánybiztos lett), majd Kenéz István, a Párbeszéd felügyelőbizottságának elnöke követte.

Ehhez kapcsolódóan: Donáth Anna már tavaly januári interjúnkban is bírálta a DK-t.

Részsiker a Momentum számára, hogy decemberben Szolnok volt DK-s alpolgármestere, Miskolczi László igazolt hozzájuk, és beszéltünk olyan momentumos országgyűlési képviselővel, aki nem ítélte el sem a DK-t, sem az átlépőket, szerinte „ez jelenleg egy szabadpiac, ahol mindenki szeretné minél jobban megerősíteni magát, mielőtt leülünk majd tárgyalni egymással az önkormányzati választások előtt”.

„Ki vezethet új útra minket?”

A párt többsége azonban nem így látja, ezért egyre nagyobb volt a nyomás a Momentum egyik legismertebb és legnépszerűbb politikusán, hogy térjen vissza. (Az EP-képviselő októberben szülte meg gyermekét, azóta van otthon a babával.)

A választás végül február 4-re esett, de hogy már az év legelején megszületett, azt jelezte a január 17-én indított óriásplakát-kampány is, amin lila alapon Donáth Anna portréjának sziluettje látható „Ki vezethet új útra minket?” szlogennel. Mint megtudtuk, vagy február 4-én, vagy az azt megelőző egy-két napon a plakátokat újakra cserélik majd, amelyeken már valóban Donáth Anna szerepel.

Ehhez kapcsolódóan: Tavaly decemberi elemzésünkben már írtunk róla, hogy elkezdődött az asztal alatti lábrugdosás az ellenzéki pártok között.

Az évértékelő rendezvényen Donáth Anna nemcsak a választások óta eltelt időszakot elemzi majd (komoly kritikai éllel az ellenzék eddigi teljesítményét illetően), de „távlatokat is szeretne majd nyújtani a következő időszakra a választóknak”.

Ugyanakkor külön kitér majd a Demokratikus Koalícióra, bár nem ő fogalmazza meg a legélesebb bírálatot Gyurcsány Ferencékkel szemben. A rendezvényen ugyanis a Momentum több más politikusa szintén felszólal, és ők kevésbé lesznek visszafogottak.

Ernyő alatt?

A Momentumban ugyanis többek meggyőződése – erről egy helyi politikus beszélt lapunknak –, hogy „helyben több esély van a DK nélkül nyerni, mint Gyurcsányékkal”. Ebben a jászberényi polgármester-választás eredménye különösen megerősítette őket.

A városban a DK nélkül sikerült kétharmados győzelmet aratnia a jobbikos, de hangsúlyosan a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló Budai Lórántnak úgy, hogy minden egyéni körzetben is az egyesület jelöltjei nyertek.

Ehhez kapcsolódóan: Jászberényben sosem unalmas a helyi politika, az előválasztások előtt például egy titokzatos hangfelvétel borzolta a kedélyeket.

Emiatt már van olyan momentumos polgármester, aki 2024-re készülve megalakította saját helyi ernyőszervezetét. A pártban nem titkolják, hogy a február 4-i rendezvény a nyitánya lesz a DK és a Momentum vetélkedésének, mint ahogy azt sem, hogy nem tettek le arról, hogy olyan budapesti kerületekben, településeken is megpróbáljanak saját jelöltet állítani, amelyet jelenleg DK-s polgármester vezet. (Az ugyanakkor kizárt, hogy egy mások által is támogatott DK-s polgármesterrel szemben a Momentum egyedül ellenjelöltet indítson 2024-ben.)

A lilák a jelek szerint úgy állnak hozzá, hogy most még van idő a vitás kérdéseket nyíltan lemeccselni, és ezek után még lesz lehetőség a tárgyalóasztalnál megegyezni akár az előválasztásról (amit egyébként sokan támogatnak a Momentumban), akár a közös jelöltekről.

A február 4-i dátum egyébként pikáns abból a szempontból, hogy a DK éppen másnap tartja saját kongresszusát, de forrásaink szerint az egybeesés puszta véletlen. Amikor eldöntötték a dátumot, még nem tudtak a DK rendezvényéről. „De nem baj, legalább Dobrev Kláráék majd egyből reagálhatnak arra, amiket mi mondunk” – mondta a Momentum egyik képviselője a Szabad Európának.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG