Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őfelsége ellenzéke, vagy csak a Fidesz hekkeli meg éppen az előválasztást?


Pintér Sándor belügyminiszter, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó és Kontrát Károly államtitkár az országos közfoglalkoztatási kiállításon 2015-ben
Pintér Sándor belügyminiszter, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó és Kontrát Károly államtitkár az országos közfoglalkoztatási kiállításon 2015-ben

Ahogy várható volt, az előválasztás közeledtével nemcsak az ellenzéki pártok egymással szembeni kommunikációja keményedik, de az „ősbűnnel”, a Fidesszel való összejátszással is vádolják egymást. Egy hangfelvétel nyomán Szabolcsban a Jobbik követeli a szocialista jelölt visszavonását emiatt, és Jászberényben is hasonló vádak keringenek. Ugyanakkor találtunk olyan politikust, akit a Fidesz tényleg a gyengébb ellenzéki jelölt melletti szavazásra buzdít az előválasztáson.

„Ötszáz emberrel vidéken bármelyik körzetet meg tudják hekkelni, csak a gyengébb mellé kell állniuk. Személyesen bárki tud szavazni, és ennyi embert tudnak mozgatni. Nem is kell mindenhol, csak tíz-húsz helyen. Ötvennégy hely megnyeréséhez nem kell több” – mondta nyáron lapunknak egy kampánytanácsadó.

Ilyen hely lehet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. választókerülete, ahonnan a 24.hu nemrég egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra. Ezen egy helyi DK-s politikus beszél egy aláírásgyűjtésen egy magát tudatlannak, naivnak mondó érdeklődőnek arról, hogy a Fidesz segíti a gyengébb MSZP-st az előválasztáson azzal, hogy saját szimpatizánsait elküldi szavazni rá, Papp Ildikóra, a jobbikossal szemben. Az MSZP-t helyben a DK támogatja, egy aláírásgyűjtő standjukon tárulkozott ki meglepő nyíltsággal a DK-s jelölt.

A helyi Jobbik felháborodott, és az MSZP vezetését a jelölt visszavonására szólította fel „a párt és a többi jelölt hitelességének megtartása miatt – mondta lapunknak Földi István, a választókerületben az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatásával induló jobbikos jelölt. – Hogy akarja így elszámoltatni Kovácsot? Mi lesz az ellenzéki szavazókkal, a hitükkel?”

Jelenetek egy (volt) házasságból?

A titokban felvett DK-s a helyi MSZP vezetőjének, megyei alelnökének, Halmi Józsefnek volt régebben a felesége. Ő, Jakab Tímea arról beszél a hangfelvételen, hogy férje gyerekkori barátja a térség több ciklus óta egyéniben mandátumot szerző, helyben nagy hatalmú fideszes képviselőjének, Kovács Sándornak: „Amikor az MSZP volt hatalmon, akkor ő segített neki. Most a Fidesz van hatalmon, polgármester a volt férjem Győrteleken, most ő (Kovács – a szerk.) segít neki.”

Jobbikos megkérdezettjeink szerint a viszony több annál, mint hogy egy kistelepülés polgármesterének (Halmi Győrtelek polgármestere) jóban kell lennie a térség minden település- és infrastruktúrafejlesztéséről döntő fideszes képviselőjével.

Halmi József (MSZP) és Kovács Sándor (Fidesz)
Halmi József (MSZP) és Kovács Sándor (Fidesz)

Tény, hogy Halminak és a jobbikos jelöltnek közismerten rossz a viszonya, míg Kováccsal gyerekkori, iskolai barátok – erősítette meg lapunknak Halmi József. „De soha nem beszélgetünk politikáról, mert összevesznénk. Sanyi a barátom, de mindig politikai ellenfelem lesz. Ahogy a Jobbik is az volt, amíg ez a faramuci összefogás nem hozta azt, hogy jó pofát vágva szövetségesek vagyunk. De mindig lejáratnak.”

Egy megkérdezett szabolcsi települési képviselő szerint „egy kistelepülés sorsa attól függ, hogy tud-e legalább emberi kapcsolatot tartani a térség kiskirályával. Nem teheted meg, hogy nem hívod meg egy átadásra” – kommentálja Halmi és Kovács közös fotóit.

Halmi József szerint volt feleségével egy évtizede nem beszélnek, szerinte a felvétellel is csak le akarja járatni őt. Hasonlót mondott lapunknak Veres János volt pénzügyminiszter, az MSZP megyei elnöke is: „Családi viszályokba nem szoktunk beleszólni.” Veres János szerint „Halmi cáfolta, mi is cáfoljuk, nincs ezzel mit tovább kezdeni” – az ügy lezárva.

Kérdés, hogy ha exe le akarja járatni volt férjét, egy másik párt helyi politikusát, miért úgy teszi, hogy egyben saját pártját is denunciálja: hiszen a DK Papp Tímea mögé állt, a Jobbikkal kötött országos megállapodása erre a körzetre nem terjedt ki. És bár férjéről beszél, valójában a pártja által is támogatott jelölt esélyeit csökkenti (akinek éppen aláírást gyűjt).

Értetlenkedésünkre, nem tartja-e furcsának, hogy egy vadidegennek ennyire kitárulkozott a DK-s aláírásgyűjtő, Földi István így válaszolt: „Nekem az jön le, hogy hencegnek azzal, hogy őket a Fidesz fogja támogatni.”

A felvétel mindenesetre furcsa, mert Jakab Tímea – mintha direkt tenné – többször így magyaráz: „Hogy érthető és világos legyen.” Az érdeklődő naivitása is nyilvánvalóan megjátszott. Halmi József szerint a fotókon látható érdeklődőt jobbikos aktivistaként tudták azonosítani.

Úgy tűnik, Szabolcsban mindenkinek van a telefonján a beszélgetéseket rögzítő app: egy újabb felvételen szintén Jakab Tímea beszél egy jobbikos ismerősével. Ilyeneket mond: „Tudtuk mi is, hogy jobbikosok (az eredeti felvételt készítő provokátorok – K. GY.) (…) amit akart, azt hallott (…) azt mondtuk, amit hallani akart (…) kicsit túltekeritek a dolgot.”

Jakab Tímea lapunk kérdésére cáfolta azt az MSZP-s állítást, miszerint a volt férjével meglévő rossz viszony miatt mondta az első felvételen azt, amit. Egy harmadik magyarázattal állt elő. Szerinte a felvétel összevágott, azt csak a jobbikos Földi István kreálta ilyenné, aki egymásnak akarja ugrasztani az összefogás pártjait. (Volt férjéhez hasonlóan ő is a Földi elleni folyamatban lévő nyomozásokról beszél.) „Nem akartam senkinek sem ártani, én nem ezt mondtam valójában.”

Hallgatva a felvételt még az sem kizárható, hogy nem csak a titkos felvétel, hanem akár még a megszólalás is a Jobbik érdekében történt. És hogy teljessé tegyük az összeesküvés-elméleteket: a DK-nak is érdeke, hogy országosan ledarálja az MSZP-t.

Az aktív, erősen pártelkötelezett ellenzéki szavazókat mozgósító előválasztáson az ellenfél lejáratásának legjobb módszere a Fidesszel való összejátszás belengetése. A mostani esetet ugyanakkor más szabolcsi, névtelenséget kérő jobbikosok – hasonlóan az MSZP-hez – szintén a helyi DK-s magánakciójának tartják. „Nem tudom, hogy ebben pártszinten benne van-e a DK, nem hinném. De az MSZP valamilyen szervezettségi szinten benne van” – mondja lapunknak egyikük.

Szabolcsi pillanatképek

Szabolcs 3. választókerületének Kisvárda és Seszták Miklós a központja. Bár a volt miniszter már kikerült a Fidesz hatalmi centrumából, megyéjében nagy úr. A Sárosy Zoltán (MSZP) és Tóth Viktor (Jobbik) párharc győztese lesz a kihívója. Itt is előkerült az MSZP–Fidesz-összejátszás vádja. „Nálunk is felmerül a gyanú, mert azt látjuk, hogy a mi MSZP-s jelöltünk gyakorlatilag nem kampányol. Akkor miért indul, mire vár?” – mondja egy helyi jobbikos.

Sárosy Zoltán valóban elég visszafogottan szerepel a közösségi médiában: míg más ellenzéki politikusok naponta több politikai tartalmat is posztolnak, neki egész augusztusban mindössze két ilyen posztja volt, az egyik is csak egy általános egészségügyi szöveg. Oldala alapján a hónapban egy kampányakciója volt - úgy tűnik, enélkül is biztos a dolgában.

Kérdésünkre, miszerint számít-e arra, hogy a Fidesz besegít az országban a gyengébb ellenzéki jelölteknek, akár neki is, így válaszolt: „Nem hiszem, hogy konkrétan a Fidesz, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy trollkodni fognak a szavazóik. Mi nem fogadunk el semmilyen segítséget senkitől.”

Esetében több megkérdezettünk is azt gyanítja, hogy a vállalkozó eleve azért indult, mert a Fidesz megkérte rá.

Szabolcs 4., Vásárosnamény-központú választókerületében Tilki Attilát kell legyőznie az ellenzéknek. Bíróné Dienes Csilla az MSZP színeiben (jobbikos támogatással) és Sápi Mónika, a DK jelöltje készül erre. Utóbbi a jobbikosok szerint fideszes hátszéllel. „Nem valamiféle háttéralkut sejtünk a háttérben, inkább arról van szó, hogy a Fidesznek nem érdeke, hogy a legélesebb kés kerüljön ki az ellenzéki fiókból – mondja kérdésünkre Adorján Béla, a párt megyei alelnöke. Szerinte választókerületükben az MSZP biztosan nem játszik össze a Fidesszel, mert Dienes Csilla az ő megkeresésére lett jelölt. Itt a DK gyanús. – A DK–Fidesz-partnersége biztos, de nincs bizonyíték rá, hogy szándékosan játszanak össze.”

Adorján szerint, aki korábban maga is indult Tilki Attila ellen, az MSZP–Jobbik-jelöltnek „nem a DK-t, hanem Tilkit kell legyőznie az előválasztáson. Tartok tőle, hogy bár Csilla esélyesebb lenne, a fideszes offenzíva annyira bele fog avatkozni, hogy nem a valódi ellenzéki szavazók véleménye fog dominálni” – fogalmaz óvatosan.

Sápi Mónika korábban jobbikos is volt, majd a fideszes győzelem után a beregi kistérségi társulás irodavezetőjének nevezték ki. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (ők is támogatják) honlapján így ír erről: „Politikai alku tárgya volt akkor még egy vezető pozíció – a helyi Jobbik-alapszervezet vezetője kérte konkrétan –, amelyet végül megkaptam a nyertes fideszes polgármestertől.”

Jobbikos forrásaink véleménye megoszlik abban, hogy az MSZP megyei elnöke, aki a Külügyminisztérium jóváhagyásával tavaly óta a Moldovai Köztársaság tiszteletbeli konzulja is, tud-e esetleges összejátszásokról a megyei kistelepüléses kerületekben. „Veresék itt nem akartak jelöltet, neki biztosan nincs köze ehhez. Nem a helyiek találták ki a mi jelöltünket” – mondja egyikük. Más viszont elképzelhetőnek tartja, hogy megyei szinten leszervezték. Élesebben fogalmaz Földi István: „Mi az, amiről Veres János nem tud?”

Pártközpontok

Két, egymással szemben álló állítást „jogvégzett emberként nem tartok elég bizonyítéknak” – értékelte a szabolcsi esetet pénteken lapunknak a Momentum elnöke, Fekete-Győr András.

A DK pártközpontja kérdésünkre az ügy kivizsgálását ígérte. „A DK az Orbán-rendszer legádázabb ellenfeleként soha nem működik együtt a Fidesszel, így az együttműködés ebben az esetben is kizárt. Ha igaz lenne, akkor annak természetesen következményei lesznek, ilyen magatartás a pártból való kizárást vonja maga után.” Hozzátették, hogy ha lenne ilyen megállapodás a Fidesz és az MSZP között, és arról a DK bármely helyi tagja tudomást szerezne, de nem értesítené a DK vezetőit, szintén kizáráshoz vezetne.

A Jobbik pártközpontjából ennél határozottabb választ kaptunk. Szabó Gábor választmányi elnök: „Sajnos több billegő, a kormányváltás szempontjából fontos körzetből kapunk ilyen információkat már hónapok óta. Olyan erős bizonyíték még nincsen ezekről, mint most Szabolcs 5-ös körzete esetében. De ami késik, az nem múlik. A mátészalkai körzetben ez közismert információ nyár eleje óta.

Hasonlóra készült helyben a Fidesz a gyöngyösi választókerületben is, ahol az húzta keresztül a számításukat, hogy végül csak egy jelölt áll rajthoz Dudás Róbert személyében, mert a pártközi tárgyalásokat sikerült abba az irányba terelnünk, hogy ennek a lehetőségét elvegyük a Fidesz elől. Egy kulcsfontosságú billegő körzetről van konkrét tudásunk, hogy ez készül, de bizonyíték nélkül mi nem szeretnénk egyelőre senkit sem megvádolni.”

Szabó Gábor állítja, hogy már nyáron megtudták, hogy a helyi Fidesz és az MSZP összjátékot tervez az előválasztási eredmény manipulálására a mátészalkai körzetben. „Erről többször értesítettük az MSZP illetékes országos vezetőit, felhívva a figyelmüket erre a veszélyre. Érdemi lépést eddig nem tettek.”

Látszik, hogy mindhárom párt igyekszik alacsony szinten tartani az ügyet. A megyei Jobbik csak egy poszttal reagált: „STOP, ORBÁN! STOP, FIDESZ! STOP, KOVÁCS! STOP, KOLLABORÁNS ELLENZÉKI JELÖLT!” Jakab Péter sem ment bele részletekbe Facebook-oldalán: „Hajrá, Földi István! Büszke vagyok rá, hogy állod a sarat a Fidesszel szemben. Győzd le azokat, akik kiegyeztek a rezsimmel!”

Az MSZP pedig, mint láttuk, családi viszályként kezeli az esetet.

Gyanús jelek Jászberényben

A jászberényi központú Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú választókerület MSZP-s indulóját információink szerint a helyi erős ember, Pócs János fideszes képviselő javaslatára és facebookos laudációjával kísérve 2019-ben kitüntette a mezőgazdasági miniszter. Ez talán még ebben a felfokozott választási ördögűzős hangulatban sem lenne elég bizonyíték Kertész Ottó állatorvos és a Fidesz előválasztási összejátszására – bár negatív kampányt azért nehezen indít az ember ilyen jó viszonyból.

Nagy István mezőgazdasági miniszter kitünteti Kertész Ottót
Nagy István mezőgazdasági miniszter kitünteti Kertész Ottót

Helyi ellenfele, Gedei József DK-s alpolgármester nem is ezt tartja gyanúsnak. Ő azt emeli ki Kertész múltjából, amit lapunknak helyi jobbikosok is felemlegetnek, (bár pártjuk országos központja nem a DK-s, hanem az MSZP-s jelölt mögé állt): Kertész szerepét a ’19-es önkormányzati választáson.

A jászberényi polgármester-választáson megvalósult a teljes ellenzéki összefogás (bár a Mi Hazánknak is volt jelöltje), mindenki felsorakozott a későbbi győztes, Budai Lóránt jobbikos politikus mögé. Kivéve Magyar Levente, a város egykori SZDSZ-es polgármestere, aki független, jól ismert jelöltként szintén elindult, gyengítve ezzel Budai esélyeit. (Végül nem sikerült. A választást, ha 14 szavazattal is, Budai nyerte. A Fidesz elérte, hogy új szavazás legyen, akkor viszont már több ezer szavazattal kapott ki a jelöltjük. Mivel információink szerint az országos pártvezetést Pócs beszélte rá az újbóli szavazás kikényszerítésére, a látványos bukás miatt egy ideig Orbán Viktor bizalma is megingott jászsági emberében. Most mégis Pócs várható újra fideszes indulóként.)

Visszatérve Magyar Leventének az ellenzéki összefogást gyengítő indulására: a mostani MSZP-s jelölt, Kertész Ottó akkor Magyart támogatta. Ez az, ami gyanússá teszi őt még a helyi jobbikosok szemében is. Bár információink szerint pártjuk központilag Kertész mögé állt, ők – ha fű alatt is – nem fognak mellette kampányolni.

A nem MSZP-tag Kertész Ottó lapunk megkeresésére Magyar Leventével való jó viszonyával (alpolgármestere volt egykor) magyarázta akkori lépését, hozzátéve még valamit: „sokan tudják rólam, hogy csak célok mellett kötelezem el magam, pártok mellett nem. Ezt a polarizált Magyarországon sokan nem értik.”

Valóban nem: kérdésünkre Gedei József ugyan nem beszélt vetélytársa és a Fidesz együttműködéséről, de így értékelte Kertész indulását. „Kertész most politikai ellenfelem. Ahogyan 2019-ben is az volt, mert akkor Magyar Leventét, a mi négypárti összefogásunkkal (DK, Jobbik, Momentum, MSZP) szemben induló és bennünket kemény kritikával illető polgármesterjelöltet támogatta.

Én azt állítom, hogy Magyar Leventét a Fidesz állította csatasorba. Ezért nagy meglepetés volt számomra, hogy Budai polgármester, aki mögé beálltam, és aki a DK támogatásával az én háttérbe lépésemmel (DK–PM-jelölt voltam) nyert, most elfogadta az MSZP Kertész jelölésére vonatkozó javaslatát, és most korábbi ellenfelének, Magyar Leventének a szövetségesét, Kertészt támogatja. Kérdés, hogy az MSZP-nek miért nem voltam jó, és miért hoztak a másik oldalról jelöltet.”

Kertész elmondta lapunknak, hogy a város MSZP-s alpolgármestere, a helyi szervezet vezetője, Balogh Béla kereste meg először azzal, hogy induljon. Forrásaink szerint Baloghnak szerepe volt a megye legnagyobb települési beruházásában is, a korábbi fideszes városvezetés által indított jászberényi Kultúrmalom fejlesztésében.

Ahogy egy éve írtunk róla, a beruházás bedőlt, az irányító hatóság felmondta a szerződést, Jászberénynek vissza kell fizetnie az uniós támogatást. A város perre ment a kivitelező Ecosaving Kft.-vel. Csakhogy érvelését jelentősen gyengíti, hogy már az ellenzéki polgármester írt alá egy háromszázmilliós előlegkifizetést az Ecosavingnek, miközben akkor már több hivatalos jelzés is volt arról, hogy a kivitelező a már kifizetett munkákat sem végezte el. Több forrásunk is említette, hogy az ellenzéki többségű és vezetésű városban a szocialista frakcióvezető, Balogh Béla beszélte rá az indokolatlan kifizetésre a polgármestert egy, a Fidesz által behozott kivitelező számlájára.

Hogy lehet kivédeni a hekkelést?

„Ebben a jelölőszervezeteknek és a pártoknak van hatáskörük döntéseket hozni” – mondta a Szabad Európának Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. A pártok és a jelölőszervezetek ismerik a saját aktivistáikat, tagjaikat, és ha komolyan veszik ezeket a jelenségeket, nekik kell a vizsgálatokat lefolytatniuk és adott esetben a megfelelő döntéseket meghozniuk.

Megkérdeztük azt is, mit tudnak tenni, ha azt tapasztalják, hogy valaki meghekkeli az előválasztást. Magyar szerint a nyilvánosság és az átláthatóság erejével lehet az esetleges visszaélések ellen küzdeni. „Ezek azok, amik megvédenek bennünket az esetleges külső, idegen támadásoktól, amelyek jogellenesek és erkölcstelenek.” A választási bizottság elnöke szerint ha sok ellenzéki szavazó vesz részt az előválasztási voksoláson, elenyésző lesz azok aránya, akik nem az eredeti célok miatt szavaznak.

A Jobbik választmányi elnöke kérdésünkre lényegében ugyanezt válaszolta.

A Momentum elnöke így beszélt lapunknak a garanciákról: „Olyan előválasztási rendszert raktunk össze, amelyben relatíve magas a belépési küszöb. Egy fideszes szimpatizáns szerintem nem fog rajta részt venni, mert egy ellenzéki értéknyilatkozatot kell aláírnia és meg kell adnia adatokat. Nem látunk reális esélyt arra, hogy a Fidesz befolyásolni tudná az előválasztást.”

Nem ilyen bizakodó Adorján Béla, a szabolcsi Jobbik alelnöke: „Már egy éve jeleztem a pártoknak, hogy az előválasztások nagy veszélyben vannak. A választási bizottság nem mondhatja egy betérő embernek, hogy menj haza, nem bízunk abban, hogy ellenzéki vagy. Ha mégis megtörténik, akkor országos sajtóhír, botrány lesz. Egyetlen módszert látok az előválasztás tisztaságának megtartására, ez pedig a minél nagyobb ellenzéki részvételi arány.”

Tényleg hekkelnek

Normális országban nem gond, ha kormánypárti és ellenzéki politikusok együttműködnek, akár barátok is. Kevésbé normális országban az is természetes, ha egy kistelepülés polgármestere jóban akar lenni a térség fideszes kiskirályával, hiszen különben települése nem kap fejlesztési támogatást.

Pláne, mert még a „nagyok” is kapnak, például plakáthelyet a Fidesztől:

Az viszont már kérdés, hogy le lehet-e győzni azt, aki pénzzel támogatja (netán még rá is beszéli az indulásra) az ellenfelét, illetve győzni akar-e valóban az így támogatott. Egy, a helyi viszonyokat belülről ismerő forrásunk szerint „Szabolcsban a Fidesz–MSZP egy. Egy baráti kör, megbeszélnek mindent.”

Persze kaphat valaki háttéralku nélkül is támogatást a Fidesztől. A kormánypárt mindenhol meg fogja tolni a gyengébb jelöltet, ott is, ahol nincs is kapcsolata vele, mondja több megkérdezettünk. Kistelepüléses választókörzetben elsősorban a közmunkásokkal. „A fideszesek hergelik a romákat, hogy szavazzanak az MSZP-sre, mert a Jobbik majd lelövöldözi őket” – mondja egyikük.

Év eleji borsodi riportunk egyik megszólalója hűbéri rendszernek nevezte a kistelepülések Magyarországát. „A választáson az nyer, akit mond a polgármester. Nincs itt szükség választási csalásra. Ezek a polgármesterek nem feltétlenül fideszesek, csak lojálisak a hűbérurukhoz.”

Így foglaltuk össze a 21 Kutatóközpont végkövetkeztetéseit: „A fideszes politikusok szavazatszerzés céljából tudatosan korlátozzák a választójog szabad gyakorlását. Hiszen a közmunkaprogramba való be, vagy kikerülés annyira befolyásolja az érintett lakosok életkörülményeit és kiszolgáltatottságát, illetve olyan komoly függő helyzetbe kerülhetnek ezáltal, hogy inkább hajlandók a helyi normák követésére, semmint lelkiismeretük szerint szavazzanak.”

De hogy ne csak kiszolgáltatott roma közmunkásokat sújtson az ellenzéki szavazó haragja: szabolcsi forrásunk hozzáteszi, hogy a polgármestereknek nem csak ilyen előválasztókat kell előállítaniuk.

Független, de nem fideszes kistelepülési polgármesterektől tudja, hogy fideszes kollégáik elmondták nekik, hogy a választókerület fideszes vezetője kiadta, hogy nekik maguknak is kötelező részt venniük a választáson, és a megfelelő jelöltre (egyik helyen a DK-sra, máshol az MSZP-sre) kell szavazniuk.

Elsőre talán furcsa, de a Fidesznek is érdeke, hogy kitudódjon a vele való együttműködés, hiszen így pont a pártválasztásukban bizonytalan, de vele nem szimpatizáló százezrek (akik várhatóan eldöntik majd a választást) számára hitelteleníti az ellenzéki összefogást. Érthető, hogy az ellenzéki pártok igyekeznek alacsony szinten tartani az ilyen gyanúkat.

„Kacsákkal nem foglalkozunk. Mivel a baloldali előválasztás valójában egy színház, egy cirkusz, ahol már előre le vannak osztva a lapok, már csak ezért sem foglalkozunk az előválasztással. Végképp nem veszünk részt benne, semmilyen módon” – mondta a Szabad Európának Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Ennek dacára egy helyi Fidesz-közeli Facebook-oldal így zárta a szabolcsi botrányról szóló beszámolóját: „Tulajdonképpen nekünk mint bigott fideszes oldalnak ilyenkor meg se kellene szólalni. Csak hátradőlni, kérni egy kávét, és várni a nekünk mindenképp jó végkifejletet. De ha esetleg mégis elmennénk szavazni – aminek ugye nincs törvényi tiltása –, biztos, hogy most már csak azért is dr. Papp Ildikó neve mellé tennénk az X-et.”

De ennél aktívabb fideszes szerepvállalásra is találtunk bizonyítékot. Egy Szabolcs 4.-ben lévő párezres település roma önkormányzatának vezetője – név nélkül természetesen – ezt mondta: „Kaptam megkeresést a fideszes jelölttől, hogy szavazzunk a szocialista jelöltre. Még beszélgetünk róla, de meg fogjuk csinálni.”

Megkerestük a hangfelvételen említett Kovács Sándor fideszes parlamenti képviselőt is, aki ellen tavaly különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Bemutatkozás utáni visszakérdezés, majd a Szabad Európa név elhangzása után a képviselő egy „Valami baj van a vonallal, halló” mondat után letette a telefont.

Közreműködött Wiedemann Tamás.
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG