Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fegyveres puccskísérletre készülő szélsőjobboldaliakat vettek őrizetbe Németországban


Rendőrök az egyik házkutatási helyszínen Berlinben 2022. december 7-én
Rendőrök az egyik házkutatási helyszínen Berlinben 2022. december 7-én

Körülbelül háromezer rendőr országszerte 130 helyszínen végzett házkutatást a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalom tagjainál, akik közül huszonötöt letartóztattak.

A második világháború utáni alkotmányos berendezkedést elutasító, a kormány megdöntésén dolgozó szervezet elleni akció Németország tizenhat tartománya közül tizenegyre kiterjedt.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter „terrorizmus elleni műveletként” hivatkozott a történtekre, és hozzátette, hogy a gyanúsítottak fegyveres támadást terveztek állami intézmények ellen.

Az ügyészség szerint a Reichsbürgerhez köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított német császárság mintájára szervezi át az országot.

Mint írták, a gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy céljuk csakis katonai eszközökkel, erővel érhető el, és ennek megfelelően egyesek „konkrét előkészületeket” tettek a parlament fegyveres ostromára. Egyebek mellett azt is tervezték, hogy az energiahálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő.

A terv részleteit még meg kell vizsgálni annak megállapításához, hogy az érintettek ellen vádat lehet-e emelni hazaárulás miatt.

A kiadott sajtóközlemények szerint huszonkét német állampolgárt „terrorszervezetben való részvétel” vádjával tartóztattak le, három külföldit, közöttük egy orosz állampolgárt pedig a csoport támogatása miatt. Egy személyt az ausztriai Kitzbühelben, egy másikat az olaszországi Perugiában kapcsoltak le.

Az őrizetbe vettek között van a berlini tartományi bíróság egyik bírája is, aki előzőleg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti képviselője volt.

Emellett eljárás indult további huszonhét emberrel szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőséges szervezetként figyeli a német nemzetbiztonság az AfD ellenzéki pártot

A csoport vezetőiként a 71 éves, ismert nemesi családból származó Heinrich XIII P. R.-t és egy 69 éves volt ejtőernyős katonát, Rüdiger v. P.-t nevezték meg. A puccsisták előbbi személyt szánták az ország új vezetőjének, aki egy orosz nő, Vitalija B. segítségével kapcsolatba is lépett orosz tisztségviselőkkel, hogy a hatalomátvételt követő új rendről tárgyaljon.

„A nyomozás jelenlegi állása szerint azonban nincs jele annak, hogy a megkeresett személyek pozitívan reagáltak volna a kérésére” – szögezték le az ügyészek.

A hatóságok közölték, hogy a mozgalom tagjai számos összeesküvés-elméletben hittek, így az Egyesült Államokból származó Qanon-ideológia egyes, Donald Trump volt amerikai elnök által is mindenfajta bizonyíték nélkül hangoztatott elemeiben.

A Der Spiegel című újság arról számolt be, hogy a német haderő különleges bevetési egységének (KSK) egyik létesítményéhez is kiszálltak a rendőrök a délnyugati Calw-ban. A kommandó átszervezése már évekkel ezelőtt megkezdődött a tagok között terjedő szélsőjobboldali ideológiák miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb szélsőjobboldali botrány a német rendőrségnél

A vádhatóság egyelőre nem erősítette meg a hetilap erről szóló híreit.

A terrorelhárító alakulatoktól azért mozgósítottak egységeket a házkutatások biztosításához, mert a gyanúsítottak jelentős része jelenleg is katona, vagy az volt a német hadseregben, többen a különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG