Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfegyverzett tiltakozásokra figyelmeztet az FBI


Az FBI egy kommandósa járőrözik a Capitolium épületében, Washington fővárosban 2021. január 6-án.
Az FBI egy kommandósa járőrözik a Capitolium épületében, Washington fővárosban 2021. január 6-án.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) egy jelentésében arra figyelmeztet, hogy fegyveres tiltakozók vonulhatnak az utcára az új elnök beiktatását megelőző napokban. Egyes csoportok támadásra buzdítanak a törvényhozás ellen. Trump szükségállapotot hirdetett a fővárosban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda arra figyelmeztet, hogy „felfegyverzett tiltakozások”-ra lehet számítani az egész Egyesült Államokban Joe Biden megválasztott elnök január 20-ai beiktatásának a közeledtével. Az FBI jelentése szerint, amely kikerült a sajtóhoz is, mind az 50 állam fővárosában és a washingtoni Capitoliumnál is felfegyverzett tiltakozókra számítanak.

Rohamra buzdítanak a kormányépületek ellen

Az Egyesült Államokban a legtöbb államban engedélyezett a fegyverviselés az utcán. Washingtonban azonban szigorúan korlátozva van, ki hordhat magánál fegyvert. A jelentés szerint főleg január 16. és január 20. között lehet megmozdulásokra számítani. Washington védelmét a Capitoliumnál lezajlott halálos zavargások után megerősítették.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án megrohanták Donald Trump elnök támogatói, miután az elnök gyújtó hangú beszédet mondott elismételve a választási csalással kapcsolatos megalapozatlan vádakat. A Capitoliumra támadó tömeg miatt félbe kellett szakítania a Kongresszusnak a választás eredményének hitelesítését, a zavargásokban pedig öt ember veszítette az életét.

Az FBI arról értesült, hogy egy csoport arra szólít fel más egységeket, hogy „rohamozzák meg” a helyi, állami és szövetségi kormányépületeket és bíróságokat az országban, ha Donald Trumpot korábban elmozdítják a hivatalából, mint hogy lejárna az elnöki ciklusa. A meg nem nevezett csoport azzal is fenyegetőzik, hogy szintén „rohamot” indítanak a kormányzati épületek ellen Joe Biden beiktatásának a napján.

Trump szükségállapotot hirdetett

A Képviselőház demokrata tagjai azt szeretnék, ha Donald Trump leköszönő elnök ellen megindulna a vádeljárás, amennyiben Mike Pence és a kabinet nem él az alkotmányos jogával, hogy elmozdítsa az elnököt, vagy rávegye, hogy magától távozzon.

Joe Biden január 11-én úgy nyilatkozott, hogy nem fél a szokásos helyen, a Capitolium lépcsőjén letenni az elnöki esküt. Az idei ceremónia jóval visszafogottabb lesz a megszokottnál a járvány miatt. Donald Trump azt mondta, nem vesz részt az eseményen, amit utódja jó döntésnek tart. Mike Pence alelnök ellenben ott lesz az új elnök beiktatásán.

Válaszul az erőszakos cselekmények lehetőségére Donald Trump január 11-én szükségállapotot hirdetett a fővárosban. A döntés lehetővé teszi a belbiztonságnak és a rendkívüli helyzetekért felelős szövetségi ügynökségnek, hogy szükség szerint együttműködjenek a helyi hatóságokkal. A veszélyhelyzet január 24-éig lesz érvényben.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Lemondott a belbiztonság feje

Tovább tetézi az eseményeket, hogy váratlanul lemondott a belbiztonság megbízott vezetője, Chad Wolf. A Wolf által vezetett állami szervezet felelős a január 20-ai beiktatási ceremónia biztonságáért. Wolf a lemondását adminisztratív okokkal indokolta, és Pete Gaynort, a veszélyhelyzetek kezeléséért felelős állami ügynökség vezetőjét nevezte meg utódjának. A belbiztonság feje a lemondását indokló nyilatkozatban nem említette a washingtoni zavargásokat.

Közben a Nemzeti Gárda engedélyt kapott, hogy akár 15 ezer főt is Washingtonba vezényeljenek, ezzel támogatva a beiktatási ceremónia biztonságát. Muriel Bowser, Washington polgármestere pedig azt kérte a belügytől, hogy ne adjanak ki gyülekezési engedélyeket január 24-éig. Az Egyesült Államok számos másik városában is megerősítették a kormányzati épületek védelmét, sok helyen ugyanis ezen a héten ül össze a helyi törvényhozás.

Készült az ABC News, az AFP, az AP, a CNN, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG