Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öten haltak meg, miközben a tüntetők betörtek a Capitoliumba


Könnygázzal próblja távoltartani a Capitolium rendőrsége TRump híveit, akik a választás eredményének megváltoztatásáért tüntettek 2021. január 6-án.
Könnygázzal próblja távoltartani a Capitolium rendőrsége TRump híveit, akik a választás eredményének megváltoztatásáért tüntettek 2021. január 6-án.

A rendőrség négy halálos áldozatot jelentett a támadás után, köztük a nőt, akit lelőttek a Capitolium épületén belük. Találtak többek közt még két csőbombát is az épület közelében. Később belehalt sérüléseibe az épület egyik őre, ő az ötödik áldozat.

A washingtoni rendőrség szerint rendőrség szerint négyen haltak meg, miközben szerda este betörtek Donald Trump elnök támogatói a washingtoni Capitolium épületébe.

Itt a kongresszus épp hitelesítette volna Joe Biden választási győzelmét, két héttel az elnöki beiktatása előtt.

"Nem tudjuk a halálok okát ... úgy gondoljuk, hogy valamiféle rendkívüli egészségügyi helyzet léphetett fel náluk"

- mondta el a négyből három halálos áldozatról Robert Contee washingtoni rendőrfőnök.

"A lőtt sérüléses áldozat ... őt a helyszínről az illetékes kórházba szállították"

- mondta el a negyedik áldozatról, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.

A rendőrfönök elmondása alapján 52 embert tartóztattak le a Capitolium ostroma során. Találtak két csőbombát is, egyet a Capitolium közelében lévő Republikánus Országos Bizottság (RNC), a másikat pedig a Demokrata Országos Bizottság (DNC) irodájának közelében.

Találtak egy hűtőt egy, a Capitolium területén lévő járműben, amiben Molotov-koktélt és puskát tároltak. Ezt megelőzően más fegyvereket is lefoglaltak a Robert Contee által zavargásnak minősített támadás során.

FRISSÍTÉS

A támadás után két nappal, pénteken jelentették be, hogy belehalt sérüléseibe az épület egyik őre, Brian D. Sicknick is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG