Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztették Navalnij szervezeteinek egyes tevékenységeit


Rendőrök Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának irodái előtt Moszkvában. 2021. január 27.
Rendőrök Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának irodái előtt Moszkvában. 2021. január 27.

Egy orosz bíróság az ügyészség javaslatára felfüggesztette a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa egyes tevékenységeit. Hogy melyeket, azt senki sem tudja, az akta titkos.

A Moszkvai Városi Bíróság bírája megvizsgálta a felperes indítványát ideiglenes védőintézkedések meghozatalára. A Moszkvai Városi Bíróság bírája úgy döntött, hogy ezeket az ideiglenes védőintézkedéseket bizonyos tevékenységek megtiltásával teszi meg, lévén a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa és az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítvány nem kereskedelmi szervezet” ‒ közölte a bíróság sajtóirodája április 27-én.

A bíróság azt mondja, hogy a lépés nem szünteti meg a két alapítvány minden tevékenységét. De az nem világos, hogy pontosan milyen tevékenységeket függesztettek fel a határozattal, mert a bíróság titkosnak minősítette az ügyiratokat.

Nem tudják, pontosan mit nem szabad

„​Ígérjük, hogy semmi ismeretlent nem teszünk” ‒ twittelte szarkasztikusan az FBK a döntés után. Az alapítvány igazgatója, Ivan Zsdanov azt mondta az MBKh Mediának, hogy a csoportja nem tervez változtatásokat a tevékenységében a bírósági döntés miatt.

„​Ez nem a ténykedésünk felfüggesztése, hanem bizonyos tevékenységek betiltása. Figyelmesen átnéztük őket (a tiltásokat) az (ügyészek) indítványában. Analfabéta stílusban fogalmazták meg őket. Semmiképp sem tervezzük a tiltások megfontolását a tevékenységeinket illetően”​ ‒ mondta Zsdanov.

Egy nappal korábban egy moszkvai ügyész leállította Navalnij területi irodáinak működését. Arra kérte a bíróságot, hogy tegye meg ugyanezt a két alapítvánnyal is, miután az ügyészségnek nincs erre saját felhatalmazása.

A szélsőséges kártya

A lépés annak a szélesebb kezdeményezésnek a része, mellyel a Moszkvai Ügyészi Iroda el akarja érni, hogy a Moszkvai Városi Bíróság minősítse az alapítványokat és Navalnij területi irodáit „szélsőségeseknek”.

A javaslatot nemzetközi és hazai emberi jogi csoportok is elítélték. Azt mondják, ha Navalnij szervezeteit „szélsőségesnek” minősítik, akkor az alkalmazottaik, illetve azok, akiknek információkat adtak át, letartóztatással és hosszú börtönbüntetéssel nézhetnek szembe.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00
Készült a TASZSZ, a Meduza, a Mediazona, az MBKh Media és az Interfax tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG