Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztik a pedagógussztrájkot a szakszervezetek az új kormány megalakulásáig


Pedagógussztrájkot jelző feliratok a budapesti Eötvös gimnázium előtt 2022. március 16-án
Pedagógussztrájkot jelző feliratok a budapesti Eötvös gimnázium előtt 2022. március 16-án

A parlamenti választások miatt és az új kormány megalakulására várva április 1-jén éjféltől felfüggeszti a 2022. március 16-tól határozatlan időre meghirdetett pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkbizottsága.

A sztrájkbizottság szerint a sztrájkot jogszerűen és sikeresen valósították meg, március 16-17-18-án több mint negyvenezren vettek részt a munkabeszüntetésben, de azok is, akik legalább egy napot sztrájkoltak, 29 ezren voltak.

Mint a két szakmai érdekképviselet közös sajtótájékoztatóján elhangzott, ez lényegesen nagyobb részvétel, mint a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkban részt vevők 27 ezres száma. A két szakszervezet szerint nem volt ilyen széles körű társadalmi összefogás a rendszerváltás óta, és arra sem volt példa, hogy egy több mint három hónapig tartó akcióban vegyenek részt egy ágazat dolgozói, hiszen január óta folyamatosan akció van az oktatásban.

A választás miatt kell felfüggeszteni a sztrájkot

Azért kell felfüggeszteni a sztrájkot, mert a sztrájktörvény előírásai szerint a sztrájk alatt tárgyalniuk kell a tárgyalófeleknek. És bár a kormány a szakszervezetek szerint ennek a kötelezettségnek az utóbbi hónapban egyáltalán nem tett eleget – noha a szakszervezetek többször kérték, hogy jelöljön ki tárgyalási napot –, az érdekképviseletek törvényesen akarnak eljárni.

Miután hétfőtől Magyarországnak ügyvezető kormánya lesz, amelynek nincs felhatalmazása rendeletalkotásra, megállapodásra, így nem lesz, akivel tárgyalhatnának, ha így is folytatnák a sztrájkot, az nem lenne jogszerű.

Mint a szakszervezetek tájékoztatóján elhangzott, amint az új kormány megalakul, és lesz kijelölt tárgyalófél, azonnal elkezdenek újra tárgyalni, mert fontosnak tartják, hogy a bérre és munkaterhelésre vonatkozó követeléseiket vegyék végre komolyan.

Kompenzáció a sztrájkolóknak

A sztrájkban részt vevőknek a sztrájk ideje alatt nem jár munkabér, ezt a bért a PDSZ külön alapból pótolja a szakszervezeti tagoknak. Akcióalapot hoztak létre, amelyben több mint 89 millió forintot különítettek el, ebből több mint hárommillió egyéni adományozók támogatása.

Elhangzott, hogy a szakszervezet saját segélyezési és sztrájkalapján kívül a PDSZ alapítványából a nem szakszervezeti tagoknak is szeretnének kompenzációt fizetni. Erre eddig társadalmi adakozásból egy hét alatt 35 millió forint gyűlt össze.

A pedagógus-szakszervezetek nyílt levélben azt kérték a kormánytól, hogy a sztrájkban részt vevőktől levont munkabért az ukrán menekült családok gyermekeinek oktatására fordítsák.

Számos jogsérelemről kaptak bejelentést

A sztrájkbizottság tájékoztatóján elhangzott, hogy rendkívül sok jogsértés történt a sztrájk alatt, köztük a dolgozók akadályozása, anyagi és lelki fenyegetése. Példaként említettek egy dunántúli esetet. Egy város óvodájában március 16-án, vagyis a sztrájk első napján délben már megkapták az értesítés a NAV-tól, hogy az illető óvónők társadalombiztosítása fel van függesztve, holott akkor még nem is lehetett tudni, hányan vettek részt aznap a munkabeszüntetésben, csupán azt, hogy hányan jelezték reggel a részvételi szándékukat.

Mint az érdekképviseletek mondták, számos ilyen esetről tudnak. Az időt, amíg az új kormány megalakul, arra fordítják, hogy valamennyi panaszt, jogsérelmet jogászok közreműködésével kivizsgálják.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG