Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Volt olyan tanár, aki szenteste előtt egy nappal kapott felszólítólevelet


Az Emmi szerint „minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően”
Az Emmi szerint „minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően”

Az oktatásért is felelős erőforrás-minisztérium közleménye szerint az állami fenntartású iskolák 78 ezer pedagógusának 94 százaléka már beoltatta magát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja a Szabad Európának azt mondta, ez a szám akár stimmelhet is, arról viszont szó sincs szerinte, hogy mindenütt rendben elindult az oktatás.

Az állami fenntartású iskolák 78 ezer pedagógusának 94 százaléka már beoltatta magát – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca tájékoztatása szerint az érintettek három százalékának szakorvosi ellenjavallata, egy százalékának miniszteri mentesítése van, további egy százalék pedig betegállományban van, illetve mentesítési kérelme elbírálására vár, ami napokon belül lezárul.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Szabad Európának arról beszélt, hogy a tárca közleménylében lévő számok akár igazak is lehetnek, de a valós képről nem mondanak semmit.

„Az a probléma, hogy a minisztérium bagatellizálja az egészet. Minden tanár mögött diákcsoportok vannak. A néhány százalék, oktatásból kieső pedagógus gyerekek ezreinek a tanítását érinti. Ennek az intézkedésnek a legnagyobb kárvallottjai a gyerekek.”

A Szabad Európa is közölte azt a nem reprezentatív felmérést, amelyet a PDSZ arról készített, milyen stratégiával készültek az iskolák az oltási kötelezettséget teljesíteni nem tudó vagy nem akaró tanárok kiesésére. A még nem végleges összesítés szerint a válaszoló iskolák

  • mintegy 44 százalékában szétosztják az órákat a többi tanár között;
  • 32 százalékában eseti helyettesítéseket rendelnek el a kötött munkaidő terhére, vagyis ezt külön nem fizetik ki a tanároknak;
  • rendkívüli munkaidőként elrendelt, fizetett helyettesítést terveznek az iskolák 18 százalékában;
  • több intézményben csoportokat is összevonnának, illetve 22 iskola jelezte, hogy tanár szakos egyetemi hallgatókat alkalmaznának.

A tárca közleménye szerint „a baloldal és szövetségesei hergelése ellenére minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően”. Nagy Erzsébet erre annyit mondott, hogy már korábban volt olyan vidéki iskola, ahol a takarítót küldték be az osztályba helyettesíteni, egészen pontosan gyermekfelügyeletet ellátni.

Tömegével vannak oltatlanok az iskolákban

Az érdekképviselet választmányi tagja szerint az egész szabályozás ebben a formájában értelmetlen, hiszen tömegével vannak oltatlanok az iskolákban.

A gyerekek többsége nincs beoltva, a megbízási szerződéssel alkalmazottaktól sem követeli meg az oltást, ahogyan nincsenek kötelezően beoltva azok sem, akik külsős cég alkalmazottaiként dolgoznak például karbantartóként, a konyhán vagy takarítóként.

„Beléphetnek az iskolába a diákok oltatlan szülei, a nagyszülei is, csak az oltatlan pedagógusok nem” – emlékeztetett Nagy Erzsébet.

Káosz és fenyegetés

A szakszervezet szerint óriási a zűrzavar a mentesítés terén is. Ahogy arról a Szabad Európa többször is írt, az állami iskolákban dolgozó pedagógusoknak legkésőbb december 30-ig kellett beoltatniuk magukat koronavírus ellen. Aki nem tette meg és nem volt valamilyen felmentése az oltás alól, azt január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik.

Egy december 21-én megjelent kormányrendelet szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere „járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel, az operatív törzs javaslatának figyelembevételével” felmentést adhat a pedagógusoknak a kötelező oltás alól.

A PDSZ készített egy egyenlevelet azoknak, akiknek szükségük lehet a kérelemre. A kormányrendelet értelmében az oltatlan, fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok ügyintézés miatt három napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be az iskola területére.

Közben a PDSZ honlapján megjelent egy közlemény arról, hogy a szakszervezet értesülése szerint tankerületi központok igazgatói egy nappal szenteste előtt minden oltatlan dolgozónak újabb felszólítólevelet küldtek ki, függetlenül attól, hogy az érintettre ténylegesen vonatkozik-e az egyenlevélben feltüntetett határidő, vagy sem.

Nagy Erzsébet tájékoztatása szerint január 12-én a szakszervezet újra tárgyal az ügyben a minisztériummal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG