Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették a szivárványos Fekete Madonnát rajzoló lengyel aktivistákat


Az LMBTQ emberek jogaiért tartott felvonulás a lengyelországi Białystokban, 2019. júlis 20-án.
Az LMBTQ emberek jogaiért tartott felvonulás a lengyelországi Białystokban, 2019. júlis 20-án.

Egy lengyel bíróság kedden felmentette azt a három aktivistát, akiket szentségtöréssel és a vallási érzületek megsértésével vádoltak meg, amiért szivárványos zászlóval díszítettek fel egy nagy becsben tartott római katolikus szentképet.

A három nő még 2019-ben készítette el a posztert, amelyen szivárvány övezte a glória helyett Szűz Mária és a kis Jézus képét. Az volt a céljuk, hogy tiltakozzanak a befolyásos lengyel egyház meleg kisebbségekkel szembeni elutasítása ellen.

Plock város bírósága semmi nyomát nem látta bűnténynek és úgy találta, hogy az aktivistákat nem az a vágy vezérelte, hogy megsértsék bárki vallási érzületét vagy Szűz Mária ábrázolását, jelentette a lengyel média.

A Fekete Madonna szent ikonjának képe a Jasna Gora kolostorban 2011. augusztus 14-én, a dél-lengyelországi Czestochowában.
A Fekete Madonna szent ikonjának képe a Jasna Gora kolostorban 2011. augusztus 14-én, a dél-lengyelországi Czestochowában.

A szólásszabadság tesztje

A három nő ügyére a szólásszabadság próbájaként tekintettek Lengyelországban, a mélyen konzervatív kormány ugyanis keményen ellenzi a szekularizációt és külföldi befolyásként tekint a liberális nézetekre. Az abortusz volt a másik tűzveszélyes téma az országban, miután az alkotmánybíróság teljesen betiltotta a terhességmegszakítást, még a súlyosan beteg magzatok esetében is.

Az egyház homofóbiája váltotta ki

Az egyik vádlott, Elzbieta Podlesna azt mondta, amikor megindították ellenük az eljárást, hogy a 2019-es plocki akcióra egy olyan installáció ösztönözte őket, amelyet a Szent Dominik templomban állítottak ki, és bűnözéssel, bűnökkel, rossz viselkedésmintákkal hozta összefüggésbe az LMBTQ embereket.

Ők a saját képüket Lengyelország legmegbecsültebb ikonjának, a czestochowai istenanyának, közismert nevén a Fekete Madonnának a felhasználásával készítették. Ennek eredetijét a 14. század óta a Jasna Gora monostorban őrzik, Czestochowa városában, Lengyelország legszentebb helyén.

Podlesna azt mondta az Onet hírportálnak, hogy a büntető törvénykönyv egyik cikkelye "nyitva hagy egy ajtót azok ellen, akik kicsit is másképpen gondolkodnak."

Nem érti, pedig ő is hívő

“Még mindig csodálkozom azon, hogy a szivárvány – a sokféleség és a tolerancia jelképe – megsérti bárki érzéseit. Nem tudom ezt megérteni, különösen azért nem, mert magam is hívő vagyok" – mondta Podlesna az Onetnek.

Ha őt és a másik két aktivistát – Anna Prust és Joanna Gzyra-Iskandart – bűnösnek találták volna, akár két év börtönt is kaphattak volna.

Egy LMBTQ jogi csoport, a Love Does Not Exclude (A szeretet nem kirekesztő) "áttörésként" üdvözölte a bíróság ítéletét. Szerinte “ez az LGBT+ ellenállócsoport győzelme az Európai Unió leghomofóbabb országában".

Jelkép lett a képből

Podlesnát egy hajnali rajtaütésben vették őrizetbe a rendőrök a lakásán, 2019-ben. Néhány órán át bent tartották és a Plockban városszerte kirakott a szivárványos madonnás poszterekről kérdezték ki. Egy bíróság később azt állapította meg, hogy az őrizetbe vételére nem lett volna szükség és 2 ezer dollárnak megfelelő kártérítést rendelt el a javára.

Miután ilyen nagy figyelem övezte az átrajzolt ikont, a Fekete Madonna nagyon ismert kép lett Lengyelországban, néha feltűnik az utcai tüntetéseken is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG