Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették a vádlottakat, de fellebbez az ügyész a pécsi buszbeszerzés ügyében


Nyolc év után ma ítéletet hirdettek a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült ügyben. Az ügyészség szerint „korrupciós jellegű” ügynek minősített eset a pécsi Tüke Busz 2015-ös buszbeszerzése miatt indult. A Kaposvári Törvényszék mai döntése szerint azonban bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, ezért felmentették a négyből még állva maradt két vádlottat. Az ügyben fideszes képviselőket is meghallgatott a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Elsőfokú bírósági ítélet született az elmúlt évtizedek egyik legismertebb pécsi ügyében. A pécsi önkormányzat 2015-ben vásárolt meg egy 115 darabból álló használt, akkor átlagosan nyolcéves, Volvo buszokból álló flottát Hollandiából mintegy 3,5 milliárd forintért. A pénzből kétszázezer euró jutott a buszokat leszállító cégnek, 550 ezer eurót utaltak el Thaiföldre a későbbi harmadrendű vádlottnak, és 1,6 millió eurót a most nem jogerősen felmentett holland–magyar üzletembernek Szerbiába.

A buszbeszerzési ügy miatt összesen négy embert vádolt meg az ügyészség. Mire azonban a klasszikus bírósági szak elindult, egy vádlott kikerült az eljárásból, ő ugyanis már az első előkészítő tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, elfogadva a vádhatóság által erre az esetre megajánlott büntetést (bűnös pénzmosásban, két évre felfüggesztve). A fővádlott, a pécsi Tüke Busz volt vezérigazgatója tavaly év elején elhunyt.

Az ügyészség szerint a másodrendű vádlott, Cs. A. különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalást követett el, míg S. P., egy holland férfi, akinek hollandiai cége nyerte meg 2015-ben a használt buszflotta beszerzésére kiírt pécsi közbeszerzési eljárást, társtettesként volt említve ugyanebben az ügyben.

Azonban a Kaposvári Törvényszéken a dr. Vadócz Attila által vezetett háromfős büntetőtanács szerint nem volt bizonyítható, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek el, vagyis az, hogy elkövették az ügyészség által a vádiratban felállított gazdasági csalást.

Fideszes képviselőket is meghallgatott a bíróság

Vadócz Attila az ítélet rövid szóbeli indoklásában arról beszélt, hogy másképp kell megítélni egy ilyen buszbeszerzést, mint azt, ha valaki magánemberként megvesz, majd haszonnal továbbad egy használt autót. Etikai, erkölcsi kérdések szerinte joggal merülhetnek fel az ügyben, ez nem is kérdés, de a bíróságnak arról kell és kellett határoznia, hogy a vádlottak elkövették-e a részükre felrótt bűncselekményt. Ezt nem lehetett kimondani, ezért a Kaposvári Törvényszék felmentette a vádlottakat és megszüntette a gazdasági zár alá vételt is. Korábban azért került sor erre, mivel a pécsi Tüke Busz is polgári jogi igényt jelentett be például a Hollandiában zárolt összegre.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész már a bíróságon bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen, így a per vélhetően másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd. Vadócz Attila reagált arra a múlt héten a védőügyvédek által felvetett kérdésre, miszerint ebben az ügyben a tárgyalóterembe is befészkelte magát a politika. Szerintük ugyanis semmi szükség nem volt Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő és Csizi Péter szintén korábbi fideszes országgyűlési képviselő, de még a volt pécsi fideszes polgármester, Páva Zsolt meghallgatására sem. A bíró szerint a politikusok meghallgatása teljesen indokolt volt.

666 millió forintos kár, de nem bűncselekmény

A Volvo-gate néven ismertté vált esetben a vádirat szerint legalább 666 millió forintos összegű kár érte a pécsi buszos céget. A bírósági ítélet szerint viszont nem történt bűncselekmény, ezért határoztak arról is, hogy a vádlottak részére korábban elrendelt vagyoni zárolást is feloldják.

Ehhez kapcsolódóan: Az ügyészség szerint 666 millió forintnyi közpénzt csaltak el a pécsi buszügyben

A számlákat a budapesti, de amerikai állampolgársággal is rendelkező, korábban harmadrendű vádlott, majd vallomást tevő férfi egy, az ő nevén szereplő thaiföldi offshore cég nevében állította ki. Ezeket a számlákat annak a holland cégnek nyújtotta be, amely megnyerte a pécsi Tüke Busz által 2015-ben, buszok beszerzésére kiírt nyilvános európai közbeszerzési eljárását.

A fideszes többségű közgyűlés jóváhagyta a buszok beszerzését

A Tüke Busz egy majdnem száz százalékban pécsi önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési cég. A buszok beszerzését 2014 végén az akkori, fideszes többségű pécsi közgyűlés hagyta jóvá. Az ügy fővádlottja a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója volt. Ő volt az, aki a cég részéről aláírta az adásvételt, valamint előzetesen meghatározta a pécsi közgyűlésnek, hogy mennyiért lehet egy körülbelül 110 darabos buszparkot beszerezni. Ő volt az is, aki tudta, hogy a később mintegy 3,5 milliárd forintért megvásárolt buszparkot lényegében 2,8 milliárd forintért árulta a hollandiai Volvo. Állítása szerint erről akkori fideszes pécsi politikusokat is értesített.

A Tüke Busz pécsi önkormányzati felhatalmazással 2015 tavaszán hirdetett győztest a közbeszerzési eljárásban. A kiírást egy egyszemélyes holland utaztatási és buszos cég nyerte meg, ők szállíthatták le az átlagosan nyolcéves, használt Volvo buszokból álló járműparkot.

Politikai szál, két országba utalt sikerdíj

Pécsen többen is arról beszéltek, hogy magas rangú pécsi-baranyai fideszes politikusoknak is lehetett szerepük az ügyben, de őket végül a rendőrség és az ügyészség sem találta érintettnek.

Amikor a bíróság meghallgatta Csizi Pétert és Bánki Eriket, elismerték, hogy valóban jártak Hollandiában – együtt – abban az időszakban, amikor a buszbeszerzéssel kapcsolatos ügyek zajlottak, de kijelentették, hogy magánprogramon vettek részt.

Az ügyben a számlákat egy budapesti, de amerikai állampolgársággal is rendelkező férfi (a korábbi harmadrendű vádlott) állította ki egy, az ő nevén szereplő thaiföldi offshore cég nevében. Ezeket annak a holland cégnek nyújtotta be, amely megnyerte a pécsi Tüke Busz által 2015-ben buszok beszerzésére kiírt nyilvános európai közbeszerzési eljárást.

A nagyobb összeget egy magyar származású holland férfinak utalták el sikerdíjként, Szerbiába. Kapcsolattartóként, üzletkötőként, valamint tolmácsként került az ügybe. A férfinak valóban jó üzleti kapcsolatai lehettek, hiszen a pécsi sörgyárnak volt az igazgatója, és tiszteletbeli holland konzul is. Korábban ismerte azt a holland férfit, akinek a cége megnyerte a pécsi önkormányzat közlekedési cége által kiírt közbeszerzési eljárást.

Sikerdíjának egy részét, majdnem egymillió eurót bevitt egy amszterdami bankba, hogy elhelyezze a számláján, ezért azonban a holland hatóságok pénzmosás gyanúja miatt eljárást indítottak ellene. Ennek kapcsán indult meg később a magyarországi eljárás is.

Babos Attila írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG