Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették a vádlottakat, de fellebbez az ügyész a pécsi buszbeszerzés ügyében


HUNGARY-VOLVO-CITY-BUS
HUNGARY-VOLVO-CITY-BUS

Nyolc év után ítéletet hirdettek ma a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült ügyben. Az ügyészség szerint “korrupciós jellegű" ügynek minősített eset a pécsi Tüke Busz 2015-ös buszbeszerzése miatt indult. A Kaposvári Törvényszék mai döntése szerint azonban bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, ezért felmentették a négyből még állva maradt két vádlottat. Az ügyben Fideszes képviselőket is meghallgatott a bíróság. Az ítélet nem jogerős.


Elsőfokú bírósági ítélet született az elmúlt évtizedek egyik legismertebb pécsi ügyében. A pécsi önkormányzat 2015-ben vásárolt meg egy 115 darabból álló használt, akkor átlagosan 8 éves Volvo-buszokból álló flottát Hollandiából, mintegy 3,5 milliárd forintért. A pénzből 200 ezer euró jutott a buszokat leszállító cégnek, 550 ezer eurót utaltak el Thaiföldre a későbbi harmadrendű vádlottnak és 1,6 millió eurót a most nem jogerősen felmentett holland-magyar üzletembernek Szerbiába.

A buszbeszerzési ügy miatt összesen négy embert vádolt meg az ügyészség. Mire azonban a klasszikus bírósági szak elindult, egy vádlott már kikerült az eljárásból, ő ugyanis már az első előkészítő tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, elfogadva így a vádhatóság által erre az esetre megajánlott büntetést (bűnös pénzmosásban, 2 évre felfüggesztve). A fővádlott, a pécsi Tüke Busz volt vezérigazgatója pedig tavaly év elején elhunyt.

Az ügyészség szerint a másodrendű vádlott, Cs. A. különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalást követett el, míg S. P., egy holland férfi, akinek hollandiai cége nyerte meg 2015-ben a használt buszflotta beszerzésére kiírt pécsi közbeszerzési eljárást, társtettesként volt említve ugyanebben az ügyben.

A Kaposvári Törvényszéken azonban a dr. Vadócz Attila által vezetett háromfős büntető tanács szerint nem volt bizonyítható, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek el, vagyis azt, hogy elkövették az ügyészség által a vádiratban felállított gazdasági csalást.

Fideszes képviselőket is meghallgatott a bíróság

Vadócz Attila az ítélet rövid szóbeli indoklásában arról beszélt, hogy másképpen kell megítélni egy ilyen buszbeszerzést, mint azt, ha valaki magánemberként megvesz, majd haszonnal továbbad egy használt autót. Etikai, erkölcsi kérdések szerinte joggal merülhetnek fel ebben az ügyben, ez nem is kérdés, de a bíróságnak arról kell és kellett határoznia, hogy a vádlottak elkövették a részükre felrótt bűncselekményt, és ezt nem lehetett kimondani, ezért a Kaposvári Törvényszék felmentette a vádlottakat és megszüntette gazdasági zár alá vételt is. Korábban azért került sor erre, mivel a pécsi Tüke Busz is polgári jogi igényt jelentett be pl. a Hollandiában zárolt összegre is.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész már a bíróságon bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen, így a per vélhetően másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd. Vadócz Attila arra a múlt héten, a védőügyvédek általi felvetésre is reagált, miszerint ebben az ügyben a tárgyalóterembe is befészkelte magát a politika. Szerintük ugyanis semmi szükség nem volt Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő és Csizi Péter korábbi, szintén fideszes országgyűlési meghallgatására, de még a volt pécsi fideszes polgármester, Páva Zsolt meghallgatására sem. A bíró szerint márpedig a politikusok meghallgatása teljesen indokolt volt.

666 millió forintos kár, de nem bűncselekmény

A Volvo-gate néven ismertté vált esetben a vádirat szerint legalább 666 millió forintos összegű kár érte a pécsi buszos céget. A bírósági ítélet szerint viszont nem történt bűncselekmény, ezért határoztak arról is, hogy a vádlottak részére korábban elrendelt vagyoni zárolást is feloldják.

Ehhez kapcsolódóan: Az ügyészség szerint 666 millió forintnyi közpénzt csaltak el a pécsi buszügyben

A számlákat a budapesti, de amerikai állampolgársággal is rendelkező, korábban harmadrendű vádlott, majd vallomást tett férfi egy, az ő nevén szereplő thaiföldi off-shore cég nevében állította ki. Ezeket a számlákat annak a holland cégnek nyújtotta be, amely megnyerte a pécsi Tüke Busz által 2015-ben, buszok beszerzésére kiírt nyilvános európai közbeszerzési eljárását.

A buszok beszerzését jóváhagyta a fideszes többségű közgyűlés

A Tüke Busz egy majdnem 100%-ban pécsi önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési cég. A buszok beszerzését 2014 végén az akkori, fideszes többségű pécsi közgyűlés hagyta jóvá. Az ügy fővádlottja a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója volt és ő volt, aki a cég részéről aláírta az adás-vételt, valamint előzetesen meghatározta a pécsi közgyűlésnek, hogy mennyiért lehet egy kb. 110 darabos buszparkot beszerezni. És ő volt az, aki tudta azt is, hogy a később mintegy 3,5 milliárd forintért megvásárolt buszparkot lényegében 2,8 milliárd forintért árulta a hollandiai Volvo cég. Állítása szerint ő erről akkori fideszes pécsi politikusokat is értesített.

A Tüke Busz, pécsi önkormányzati felhatalmazással 2015 tavaszán hirdetett győztest a közbeszerzési eljárásban. A kiírást egy egyszemélyes holland utaztatási és buszos cég nyerte meg, ők szállíthatták le az átlagosan 8 éves használt Volvo-buszokból álló járműparkot.

Politikai szál, két országba utalt sikerdíj

Pécsen többen is arról beszéltek, hogy magas rangú pécsi-baranyai fideszes politikusoknak is lehetett szerepe az ügyben, de őket végül a rendőrség és az ügyészség sem találta érintettnek.

Amikor a bíróság meghallgatta Csizi Pétert és Bánki Eriket, ők elismerték, hogy valóban jártak Hollandiában – együtt – abban az időszakban, amikor a buszbeszerzéssel kapcsolatos ügyek zajlottak. Ugyanakkor kijelentették, hogy magánprogramon vettek részt.

Az ügyben a számlákat egy budapesti, de amerikai állampolgársággal is rendelkező férfi (a korábbi harmadrendű vádlott )állította ki egy, az ő nevén szereplő thaiföldi off-shore cég nevében. Ezeket annak a holland cégnek nyújtotta be, amely megnyerte a pécsi Tüke Busz által 2015-ben, buszok beszerzésére kiírt nyilvános európai közbeszerzési eljárását.

A nagyobb összeg egy magyar származású holland férfinak lett elutalva, sikerdíjként, Szerbiába. Ő kapcsolattartóként, üzletkötőként, valamint tolmácsként került az ügybe. A férfinak valóban jó üzleti kapcsolatai lehettek, hiszen a Pécsi Sörgyárnak is volt egykoron igazgatója, és tiszteletbeli holland konzul is volt már. Ő ismerte azt a holland férfit is korábban, akinek a cége megnyerte a pécsi önkormányzat közlekedési cége által kiírt közbeszerzési eljárást.

Ő a sikerdíjának egy részét, majdnem egymillió eurót bevitt egy amszterdami bankba, hogy ott elhelyezze a számlájára, ami miatt azonban a holland hatóságok pénzmosás gyanúja miatt eljárást indítottak ellene. Ennek kapcsán indult meg később a magyarországi eljárás is.

Babos Attila írása
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG