Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szemben Európával: a magyarok jobban bíznak az agresszor Putyinban, mint Zelenszkijben


Balról: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben 2023. február 9-én
Balról: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben 2023. február 9-én

A magyarok valami miatt mára extrém módon utálják Zelenszkij ukrán elnököt, miközben a NATO-t erősen támogatják. Putyin ugyanannyira népszerű a magyaroknál, mint Biden.

Újabb rekordokat dönt Putyin és Oroszország negatív megítélése a világban, áll a Pew Research legfrissebb, 24 országot felmérő reprezentatív kutatásában.

A válaszadók mediánja alapján 82 százaléknak van kedvezőtlen, elítélő képe Oroszországról és kissé még nagyobb aránynak Putyinról.

Miközben a válaszadók mediánja alapján mindössze tízből kilenc válaszadó nem bízott Putyinban, Zelenszkij elnökben a többség igen, bár pont 51 százalékkal.

Zelenszkij három NATO-országban sem érte el a többség egyértelmű szimpátiáját: Olaszországban, Görögországban és Magyarországon.

Utóbbiak közül Magyarország igazán kiugró, tízből kilenc válaszadó egyáltalán nem bízik abban, hogy Zelenszkij helyesen cselekszik a világ ügyeit illetően.

Ez egészen extrém antipátiát jelez, egy öt évvel ezelőtti felmérésen a véreskezű kommunista diktátort,

Rákosi Mátyást utálták nagyjából ennyire egyöntetűen a magyarok.

Mindez valószínűleg nem független a több mint egy éve óriási pénzekből futó, putyinista magyar állami kommunikációtól.

Az ideológiai eltérések is érdekesek lehetnek ebben kérdésben. Így például három másik ország mellett Görögországban vagy Spanyolországban a baloldaliak sokkal inkább Zelenszkij-ellenesek, hat másik országban, így például az USA-ban ez a épp fordítva volt.

Témába vág: Ukrajna egyre közelebb a NATO-hoz, de a tagság azután lehet aktuális, ha megnyerte a háborút

A vizsgált országok többségében és Magyarországon is meggyőzően inkább pozitívnak látják az emberek a NATO-t. Igaz, Magyarországon esett a legnagyobbat a védelmi szövetség népszerűsége, tavalyhoz képest hét százalékpontot, így 56 százalékos népszerűséget mértek most.

Módszertan
Az országonként reprezentatív felmérést idén február 20. és május 20. közt végezték, összesen több mint harmincezer embert megkérdezve. Magyarországon személyesen kérdezték meg a válaszadókat. A módszertanról itt olvashat bővebben.


Itt azt is lehetett mérni, hogy például Magyarországon, Hollandiában vagy az USA-ban a baloldaliak azok, akik messze inkább támogatják a NATO-t, Görögországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy Svédországban pont fordítva van.

A magyarok egyébként Zelenszkij, Putyin, Biden, Macron és Scholz közül mindegyik vezetőt meglehetősen elutasítják európai mértékkel mérve, Putyin viszont majdnem kétszer olyan népszerűnek bizonyult a magyaroknál, mint Zelenszkij.

Emellett Putyin Biden amerikai elnökkel is holtversenyt ért el a magyaroknál, ami igazi kuriózum Európában. A jelentés kitért arra is, hogy Macron elnök egy év alatt igen komoly népszerűség-visszaesést szenvedett szerte Európában.

Rákérdeztek külön arra is, hogy egyes országok lakói mennyire lennének hajlandók az orosz agresszió elleni keményebb fellépés érdekében még inkább lemondani az orosz szénhidrogénekről.

Itt a magyar válaszadók szintén szélsőséges véleményt képviseltek, háromnegyedük inkább ragaszkodna az orosz szénhidrogénekhez.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG