Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmondott az orosz állami tévé egyik munkatársa a háború miatt


Marina Ovszjannyikova élő adásban tiltakozott a háború ellen 2022. március 14-én
Marina Ovszjannyikova élő adásban tiltakozott a háború ellen 2022. március 14-én

Elmondása szerint az ukrajnai háború elleni tiltakozásképp mondott fel az Egyes Csatorna orosz állami televízió párizsi tudósítója, aki attól fél, hogy hazájában jól fizetett kémnek fogják bélyegezni.

Zsanna Agalakova nem sokkal az orosz invázió megindítása után, március 3-án adta be a felmondását, és március 17-én hagyta ott hivatalosan is a munkáját, miután több kollégája is így tett a szigorú kormányzati ellenőrzés alatt álló társaságnál. Keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy megmondta a főnökeinek, hogy nem tudja tovább végezni ezt a munkát. „Kifejezetten a háború miatt mondtam fel az Egyes Csatornánál” – közölte.

Az 56 éves újságírónő kijelentette, hogy a Kreml már évek óta hazugságok és propaganda terjesztésére használja az orosz médiát, a független sajtó tere pedig rendkívül beszűkült az országban, így nagy erőkkel folyik a lakosság zombivá tétele.

Agalakova attól fél, hogy Moszkva meg fogja rajta torolni a kiugrását. „Azzal fognak megvádolni a mai nyilatkozatomért Oroszországban, hogy jól fizetett kém vagyok. Így működik a propaganda” – mondta a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtóértekezletén a francia fővárosban.

Elszórt tiltakozó hangok

Marina Ovszjannikova, aki nemrég élő adásban tiltakozott a háború ellen, szintén az Egyes Csatorna munkatársa volt. Bár a bemondót tettéért akár tizenöt éves börtönbüntetéssel is sújthatják hazájában, a német Der Spiegelnek adott interjújában határozottan kijelentette, hogy nem akar elmenekülni Oroszországból.

Ovszjannikova ezért korábban visszautasította Emmanuel Macron francia elnök ajánlatát, aki politikai menedékjogot kínált fel neki.

Eközben legkevesebb két másik orosz újságíró távozott a rivális NTV csatornától, egyikük már tizenhat éve dolgozott ott.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG