Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feloldották a vesztegzárat a 13 milliós kínai Hszianban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A kínai hatóságok egy hónap után feloldották a koronavírus-járvány miatti vesztegzárat a 13 milliós lakosságú Hszian városban.

Az ország északi részében lévő ipari központban egy nappal azt követően vonták vissza a lezárásról szóló rendeletet, hogy újraindultak a kereskedelmi járatok a helyi repülőtéren.

Kínában gyakoriak a szigorú intézkedések a járványok megfékezésére, Peking továbbra is fenntartja azt a politikát, hogy minden koronavírusos esetet felszámol, még jóval azután is, hogy sok más ország úgy döntött, megpróbál együtt élni a vírussal. A Hszianban december 23-án bevezetett lezárás az egyik legkeményebb az országban azóta, hogy 2020-ban elzárták Vuhant és környékét a külvilágtól, miután elsőként ott észlelték a kórt.

Ezzel párhuzamosan elrendelték, hogy letesztelik Peking egyik kerületének mind a kétmillió lakosát, miután a körzetben 25 fertőzöttet azonosítottak. A magas kockázatúnak minősített negyedekben élők nem hagyhatják el a várost.

A kínai főváros rendezi az idei téli olimpiát, amelynek február 4-én lesz a megnyitója. A rendezvényt szigorú óvintézkedések mellett tartják meg, csak olyan sportolók vehetnek rajta részt, akik be vannak oltva vagy karanténba vonulnak az érkezésüket követően.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója vasárnap kijelentette, hogy a járvány az omikron-vírusvariáns megjelenése miatt új fázisba lépett, aminek nyomán lehetséges, hogy véget ér a kontinensen.

„Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít” – mondta a tisztségviselő, aki szerint a mostani hullám lecsengésével Európában néhány hétre vagy hónapra általános immunitás várható.

„Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak. A Covid–19 az év vége felé visszatérhet, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza” – tette hozzá, ugyanakkor újabb vírusváltozatok felbukkanásának veszélyére figyelmeztetett.

Óvatos optimizmus

Hasonló derűlátással nyilatkozott Anthony Fauci, az amerikai Fehér Ház járványügyi tanácsadója is az Egyesült Államok egyes részeiben meredeken csökkenő esetszámok kapcsán. Szerinte „jól néz ki a helyzet”.

A WHO afrikai részlege előző héten arról számolt be, hogy a térségben is csökkenésnek indult a fertőzések és a halálos áldozatok száma, most először az omikron-járvány tetőzése óta.

Kutatók szerint a koronavírus omikron-változata gyorsabban terjed a delta-variánsnál, de általában kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, különösen az oltottak körében.

A világjárvány már csaknem 5,6 millió emberéletet követelt világszerte az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

A pandémia által leginkább sújtott országok között van Brazília is, ahol az elmúlt 24 órában 135 ezer új esetet és 296 halálos áldozatot regisztráltak. Összességében eddig 24 millió fertőzöttet és 623 ezer koronavírusos halottat azonosítottak.

Németországban eközben egyeztetések zajlanak a tartományok és a szövetségi kormány vezetői között a járványügyi intézkedésekről. Sajtótájékoztatóján Olaf Scholz kancellár úgy vélekedett, hogy egyelőre nem lenne célszerű a korlátozások nagyfokú enyhítése, és az oltási kötelezettség bevezetését szorgalmazta.

Készült az AFP, az AP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG