Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában hibának tartják az EP-képviselők találkozóját a tajvani elnökkel


A tajvani központi hírügynökség fotóján az EP-küldöttséget köszönti Harry Tseng külügyminiszter-helyettes 2021. november 3-
A tajvani központi hírügynökség fotóján az EP-küldöttséget köszönti Harry Tseng külügyminiszter-helyettes 2021. november 3-

Tajvanon Caj Jing-ven elnök fogadta az Európai Unió törvényhozóinak első delegációját, amely a Tajpej és Kína közötti fokozódó feszültségek közepette felkereste a szigetet.

Az uniós törvényhozók látogatására röviddel azután került sor, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban megszavazta az indítványt arról, hogy a huszonhét tagú közösség törvényhozó testülete mélyítse el kapcsolatait Tajvannal.

Az EU állásfoglalása egyben aggodalmának adott hangot Kína folyamatos ellenséges katonai viselkedése, támadó jellegű hadgyakorlatai, légtérsértései és Tajvan elleni dezinformációs kampányai miatt.

Kína saját területének tekinti Tajvant, és nem zárja ki a sziget erőszakos megszállását. Peking egyre több vadászgépet küldött a sziget irányába egy elhúzódó katonai megfélemlítési kampány részeként tavaly óta.

Közösen az álhírek ellen

„Nagyon egyszerű, nagyon világos üzenettel jöttünk. Nem vagytok egyedül” – mondta Cajnak a csoport vezetője, Raphael Glucksmann francia EP-képviselő.

„Európa kiáll veletek és mellettetek a szabadság, a jogállamiság és az emberi méltóság védelmében.”

Caj „rendkívül jelentősnek” nevezte a látogatást, és azt mondta, Tajvan kész megosztani tapasztalatait a dezinformáció elleni küzdelemben, és „demokratikus szövetséget” akar építeni az álhírterjesztés ellenében.

Peking a hiba korrigálására szólította fel az EU-t

A kínai külügyminisztérium a találkozóra reagálva kijelentette, hogy Európának nem kellene téves jelzéseket küldenie a tajvani szeparatista erőknek, mert ezzel azt kockáztatja, hogy árt Kína és az EU viszonyának.

„Az európai félnek helyre kell hoznia a hibáját” – mondta Vang Ven-bin külügyi szóvivő november 4-i rendes sajtótájékoztatóján.

A látogatás első napján a tizenhárom tagú delegáció találkozott Su Tseng-chang miniszterelnökkel. Az EU törvényhozói a tervek szerint tárgyalnak Audrey Tang digitális miniszterrel, és felkeresnek tajvani agytrösztöket, civil szervezeteket és más, a dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó szervezeteket.

Tajpejnek nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata egyetlen európai állammal sem, kivéve a Vatikánt.

Egyes európai országok szorosabbra vonják a viszonyt

Az EU-tag Litvánia azonban júliusban elfogadta Tajvan kérését, hogy nyisson „képviseletet” a fővárosában, amely de facto nagykövetségként fog működni. Ez arra késztette Pekinget, hogy visszahívja vilniusi nagykövetét, és kiutasítsa Kínából a litván nagykövetet.

Joseph Wu tajvani külügyminiszter a múlt héten találkozott néhány uniós törvényhozóval példa nélküli brüsszeli útján, miután felkereste Csehországot és Szlovákiát, hogy fokozza az együttműködést a két országgal.

Készült a Reuters, az AP és a dpa beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG