Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínai megtorlás vár Szlovákiára és Csehországra a tajvani miniszteri látogatás miatt


Joseph Vu tajpeji sajtótájékoztatóján 2021. augusztus 10-én
Joseph Vu tajpeji sajtótájékoztatóján 2021. augusztus 10-én

Kína a tajvani külügyminiszter jövő heti látogatásának következményeire figyelmeztette Szlovákiát és Csehországot, kiemelve, hogy meg fogják hozni a „szükséges intézkedéseket”.

A demokratikus szigetországot saját szakadár tartományának tekintő Kína minden esetben haragosan reagál, amikor külföldön fogadnak egy magas rangú tajvani állami vezetőt. E nyomásgyakorlás következtében számos ország nem is hajlandó erre.

Joseph Vu tajvani külügyminiszter jövő héten Közép-Európába látogat, először egy helyi elemzőintézet fórumán vesz részt Szlovákiában, majd a cseh parlament felsőházának elnökével és Prága polgármesterével, Miloš Vystrčillel és Zdeněk Hřibbel találkozik Csehországban.

Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel fogják követni Vu „rohangálását”. Az esetleges válaszlépésekre vonatkozó kérdésre pedig azt mondta, hogy Peking „meg fogja hozni a megfelelő és szükséges intézkedéseket nemzeti szuverenitása és területi egysége szilárd védelme érdekében”.

„Senkinek ne legyenek illúziói ezzel kapcsolatban” – jelentette ki, további részleteket azonban nem árult el.

Fokozódó feszültség

Kína nemrég visszahívta litvániai nagykövetét, válaszul Vilnius azon döntésére, hogy de facto nagykövetséget hoz létre Tajpejben. A Vatikánt leszámítva egyetlen európai ország sem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban Tajvannal.

Kína az 1949-től önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant saját szakadár tartományának tekinti. A viszony 2016 után romlott meg ismét, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking eközben politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, és azt sem zárta ki, hogy erővel egyesítené újra Tajvant Kínával.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG