Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa jóváhagyta az azonos nemű párok megáldását


Ferenc pápa a Vatikánban 2023. november 8-án
Ferenc pápa a Vatikánban 2023. november 8-án

A katolikus egyházfő hivatalosan is engedélyezte, hogy a papok áldásban részesítsenek azonos nemű párokat, amennyiben kerülnek mindenféle olyan szertartást, amely azt a benyomást kelthetné, hogy házasságként ismernek el olyasmit, ami nem az.

A hétfőn közzétett Fiducia supplicans nyilatkozat azt a levelet hivatott tisztázni, amelyet a szentatya küldött októberben két konzervatív bíborosnak.

Ebben utalást tett arra, hogy bizonyos körülmények között az azonos nemű párokat is áldásban lehetne részesíteni, amennyiben ez nem keverhető össze a házasság szentségére vonatkozó rítusokkal. Szerinte „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni minden áldás kérését.

Ehhez kapcsolódóan: A Vatikán szerint bizonyos körülmények között meg lehet keresztelni a transzneműeket

„Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak” – hangsúlyozta, ugyanakkor rámutatott, hogy az egyház továbbra is bűnösnek tartja az azonos neműek kapcsolatát, a házasságukat pedig nem ismeri el.

Ehhez kapcsolódóan: Süket fülekre talál Európában, hogy Ferenc pápa ismét kiáll a migránsokkal való szolidaritás mellett?

A frissen közzétett nyilatkozatban megismételték ezt az érvelést, megerősítve, hogy a házasság élethosszig tartó szent kötelék férfi és nő között.

Arra is kitértek, hogy az áldásra nem kerülhet sor polgári esküvő keretében, meghatározott rítus mellett, de még házassághoz kötődő öltözék vagy gesztusok kíséretében sem.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG