Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban őrizetbe vett újságírója elengedését követeli a Szabad Európa


Alsu Kurmasheva kettős, amerikai–orosz állampolgár
Alsu Kurmasheva kettős, amerikai–orosz állampolgár

A Szabad Európa és az amerikai székhelyű Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) Alsu Kurmasheva újságíró azonnali szabadon bocsátására szólított fel. A Szabad Európa munkatársát az oroszországi Kazanyban vették őrizetbe, miközben útlevele visszaadására várt.

Kurmashevát október 18-án vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy elmulasztotta külföldi ügynökként regisztrálni magát. Ezért akár öt év börtönbüntetés is járhat.

Kurmasheva – aki a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL) tatár–baskír szolgálatának Prágában dolgozó újságírója, amerikai és orosz kettős állampolgár – májusban családi vészhelyzet miatt utazott Oroszországba.

Akkor vették ideiglenesen őrizetbe, amikor június 2-án a kazanyi repülőtéren a Prágába visszatartó járatára várt. Elkobozták amerikai és orosz útlevelét, és azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Jelentősen romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban a háború alatt

Először pénzbírságot szabtak ki rá, mert nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene.

„Alsu nagyra becsült kolléga, odaadó feleség, két gyermek elhivatott édesanyja” – mondta Jeffrey Gedmin, az RFE/RL megbízott elnöke.

„Szabadon kell engedni, hogy haladéktalanul visszatérhessen a családjához.”

Kurmasheva Prágában él férjével és gyermekeivel.

A CPJ hamisnak nevezte a Kurmasheva elleni vádakat, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon.

„A CPJ mélyen aggódik Alsu Kurmasheva amerikai–orosz újságíró hamis bűnügyi vádak alapján elrendelt őrizetbe vétele miatt, és felszólítja az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon, és vessenek el minden ellene felhozott vádat” – mondta Gulnoza Said, a CPJ európai és közép-ázsiai programkoordinátora.

Oroszország 2012 óta használja az úgynevezett külföldiügynök-törvényt a kormány politikáját bírálók megbélyegzésére és megbüntetésére.

A jogszabályt egyre gyakrabban vetik be az oroszországi civil társadalom képviselőinek és médiacsoportjainak elhallgattatására is, amióta a Kreml elindította Ukrajna invázióját.

A törvény lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy külföldi ügynöknek minősítsék a nonprofit szervezeteket, ha külföldről kapnak finanszírozást, és politikai tevékenységet folytatnak.

Kurmasheva a második amerikai újságíró, akit fogva tartanak Oroszországban. Idén márciusban kémkedés vádjával tartóztatták le a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai külügy: Jogtalanul tartják fogva a WSJ újságíróját Oroszországban

XS
SM
MD
LG