Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra engedélyt kapott a Fertő tavi óriásberuházás


Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás miatt az UNESCO-misszió helyszíni látogatása alatt
Aktivisták tiltakoznak a Fertő tavi beruházás miatt az UNESCO-misszió helyszíni látogatása alatt

Harmadszorra is megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Fertő tavi óriásberuházás a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivataltól, miután az előző két engedélyt a bíróság megsemmisítette a Greenpeace és helyi civilek fellépése után – írja a Népszava.

A kormányhivatal ismét néhány hét alatt kiadta az engedélyt, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, óriáskikötő és 26 házas apartman épüljön, miközben a kormány már jóval kisebb beruházásban gondolkozik – írja a lap.

Az eddigi pereket a Greenpeace közösen indította a Fertő tó Barátai Egyesülettel, most a helyi civil szervezet egyedül támadta meg a bíróságon az újabb környezetvédelmi engedélyt. Major Gyula egyesületi elnök a lapnak azt mondta: most is a Győri Törvényszék tárgyalja az ügyet, de még nem tudni, mikor.

Aggasztónak nevezte, hogy nem lehet kitalálni, mi a kormány szándéka, mivel egymásnak ellentmondanak a kormányhivatal által ismét kiadott környezetvédelmi engedély és a Fertő tó partjára időközben újra kiírt közbeszerzés adatai. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly novemberben írt ki új közbeszerzést a Fertő tavi beruházásra, amelynek a mellékletéből az derül ki, hogy a korábbinál – illetve a kormányhivatal legújabb engedélyében foglaltnál – jelentősen visszafogottabb lenne a beruházás.

Korábbi cikkünk a témában: A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság

Az eddigi 77 hektárral szemben csak 47 hektáros lenne a vízitelep, kevesebb épülettel. A fejlesztést két ütemre osztanák, az elsőből kikerült a tóparti szálloda, helyette a második ütemben, távlati lehetőségként írnak róla.

A beruházás ötlete a legfelsőbb szinten született meg, a terveket Orbán Viktor ismertette a Modern Városok Program keretében 2015-ben Sopronban. A projekt irányítói egyre nagyobb terveket álmodtak a mocsaras-iszapos, az év nagy részében néhány tíz centi mélységű, félszikes tó egyetlen magyar partjára – írja a lap.

A kezdeti, hétmilliárdosra becsült beruházás néhány év alatt 45 milliárd forint feletti állami óriásberuházássá változott. A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóját – miután felszólalt a gigaberuházás ellen – 2017-ben leváltották, és hiába fogalmazta meg aggályait az UNESCO is – emlékeztet a lap.

Ehhez kapcsolódóan: Az UNESCO is vizsgálódik a Fertő tó ügyében

A beruházást 2022 nyarán forráshiány miatt leállították, az állami projektcéget felszámolták. Addigra a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég 9,3 milliárdból letarolta az egykori fertőrákosi öböl partvilágát és a part ikonikus cölöpházait. Miután a projekt a Miniszterelnökségtől átkerült Lázár János minisztériumához, egy jóval szerényebb beruházásban gondolkoznak, ami most a közbeszerzésből is látszik a lap szerint.

XS
SM
MD
LG